Motorrijbewijs halen? Hier moet je rekening mee houden

Scroll this

Deze zomer gaat het echt gebeuren: je gaat je motorrijbewijs halen. Hier vind je alvast wat dingen om rekening mee te houden voordat je op de lesmotor stapt.

De zon begint langzaam maar zeker door het eeuwige wolkendek te breken en de temperatuur bestaat steeds vaker uit een tweecijferig getal dat met een twee begint. Kortom: de motorrijders trekken hun gemotoriseerde stalen ros weer van stal. Maar jij stapt nog dagelijks in een stuk metaal met vier wielen, een dak en ramen. Daar moet verandering in komen, want je wilt gaan motorrijden. En hoewel je dat natuurlijk al lang kan, heb je nog niet het roze pasje om dat ook aan oom agent aan te tonen.

Motor rijden biker

Om de snorren te kunnen overtuigen dat je echt kunt motorrijden moet je ze de letter ‘A’ op je rijbewijs kunnen tonen. Helaas is met merkstift erbij krassen niet voldoende, je zult echt aan de rijles moeten. En voordat het zover is moet je een paar dingen niet vergeten. Lessen is leuk, maar vooral ook kostbaar. Om die kosten te drukken kun je je maar beter even voorbereiden.

Theorie

Zo is het handig om je even in te lezen in de theorie en wat motorrijdende vrienden te vragen voor tips. Maak voordat je op een motor stapt alvast een aantal proefexamens. Zo leer je niet alleen wat er van je verwacht wordt bij het halen van je motorrijbewijs, ook leer je automatisch meer van de theorie.

Daarnaast is het handig om je goed te oriënteren bij rijscholen en te checken wat het slagingspercentage is. Neem waar mogelijk een proefles op afgesloten terrein. Zo kan je alvast een paar uur wennen aan hoe zo’n gemotoriseerde fiets nu aanvoelt en aan de lesmethodes van de leraar. Ook kan deze dan goed bepalen waar je staat qua rijkunsten en daarop je lesstructuur en aantal lessen aanpassen.

Motorkleding

Daarnaast is het niet heel prettig om alle materialen te lenen bij de rijschool. Vaak is dit wel mogelijk, maar als je er toch al zeker van bent dat je je voor de rest van je leven op twee wielen wilt verplaatsen, dan kan je net zo goed alvast een goede broek, jas, helm, schoenen, handschoenen en dergelijke aanschaffen.

Helm

Qua motorkleding is het ook goed om te weten dat je niet meer als volledige leerbonk over de weg hoeft te karren. Er zijn bijvoorbeeld voldoende rijbroeken die eruitzien als de spijkerbroek die je nu aanhebt. Ook schoenen hoeven er niet uit te zien als van die moeilijk lopende rijlaarzen, je hebt ze ook als stoere kisten.

Helm

Voor een helm is het handig om even te passen en te meten in de winkel (later bij een webshop als Voordeelhelmen voor minder kopen kan altijd nog). De verkoper daar kan je goed verder helpen met pasvorm en kan je meer vertellen over de extra features. De prijzen variëren tussen vijf tientjes en 310 tientjes per helm.

Hou er rekening mee dat je in totaal voor een outfit zeker €500 moet neertellen. Dan heb je ongeveer het minimale in huis waarmee je goed kunt beginnen. Hou er rekening mee dat je op het begin het beste all-round kleding kunt kopen. Naarmate de tijd vordert en je meer gaat motorrijden zul je meer weten wat je wenst van je kleding en kun je gerichter een outfit gaan kopen.

Ironwood Motorcycles

Een goede voorbereiding is het halve werk. Nu is het aan jou om een bij jou passende rijschool te vinden en op de motorfiets te stappen. Met een beetje geluk zit je dan binnenkort op je eigen custom motor van Ironwood Motorcycles (of een andere motor) met een geldig motorrijbewijs op zak natuurlijk.

(Dit artikel is in samenwerking met Voordeelhelmen tot stand gekomen)