Sterk Belgisch bier is goed voor de darmflora

Scroll this

Goed nieuws voor de bierdrinkers onder ons: bier is goed voor je! Oké dat heeft iets meer nuance nodig: sterk Belgisch bier is goed voor je darmflora.

Bier lijkt steeds meer een wondermiddel te worden. Inmiddels weten we dat het kan helpen met het bestrijden van kanker en dat je seksuele prestaties ervan verbeteren. Nu blijkt ook dat je er minder van gaat ruften. Of eigenlijk wordt je hele buik er gezonder van. Maar dan moet je wel van sterk Belgisch bier houden, voor andere biertypes lijkt het niet te gelden.

Bacteriën

Dat komt volgens Eric Claassen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, doordat bepaalde Belgische bieren twee keer gefermenteerd worden. En tijdens die tweede fermentatieronde worden vaak gisten gebruikt die meer suikers omzetten in alcohol, maar tegelijk ook uiterst onvriendelijk zijn voor bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken.

Sterk Belgisch bier

Claassen beweert dan ook dat het drinken van een van deze sterke Belgische bieren een hoop van deze goede gisten in de darmen terechtkomen en daar als gezondheidsverdedigers aan het werk gaan. Er zit ook een keerzijde aan dit verhaal, want Claassen laat weten dat de gezondheidsvoordelen alleen te behalen zijn als je het niet elke dag op een zuipen zet. Meer is in dit geval niet beter.

Eén biertje per dag

Veel alcohol sloopt namelijk al het goede wat in je darmen gebeurt. De onderzoeker geeft daarom aan dat één biertje per dag de optimale hoeveelheid is.

Helaas moeten we hier wel bij vermelden dat de hele claim die Claassen hier maakt gebaseerd is op de aanname dat probiotische voeding goed is voor de darmen. De meeste probiotica bevat bacteriën uit de Lactobacillus- of Bifidobacterium-groepen. En hoewel het erop lijkt dat deze bacteriën kunnen helpen bij een goede darmflora, is er weinig tot geen onderzoek dat dit ook bewijst. Er is simpelweg nog niet duidelijk welke specifieke microscopische beestjes echt behulpzaam zijn.