Een Chromebook is een geweldig cadeau voor zo’n beetje iedereen die je kent deze feestdagen. Waarom? Omdat het tech is waar je bijna alles mee kunt doen. Geloof je niet? Ik leg het je uit.
Je kent een Chromebook vast als een laptop, maar dan heel goedkoop en met een uitgekleed besturingsysteem van Google dat alleen werkt als je online bent. En ja, daar heb je in zekere zin gelijk in. Maar voor de echte waarde van de machines moet je verder kijken dan wat het op papier is.
Voor 200 of 300 euro kan je natuurlijk niet heel veel power van de hardware verwachten. De processorsnelheden en het geheugen zullen absoluut geen indruk maken, maar het leuke is dat dat niet uitmaakt. Met een Chromebook heb je geen brute kracht niet nodig. Het is namelijk geen ding waar je zware applicaties op kan draaien, maar waar je toch de laatste games op kunt spelen, de nieuwste films op kunt kijken en zelfs licht ontwerpwerk kunt doen.
Het is geen laptop
Hoe dan? Simpel: je moet de Chromebook niet zozeer zien als een laptop. Je moet het apparaat vanuit een ander perspectief bekijken. Zie de Chromebook als een portaal naar het internet en diens mogelijkheden. Zo kijk je films niet direct vanaf je laptop, maar via een van de streamingsdiensten waar je toch al een abonnement op hebt.
En gamen? Daar heb je geen krachtige PC, Xbox Series X of PlayStation 5 voor nodig. Dat doe je via een dienst als Google Stadia of Xbox GamePass Ultimate. Deze werken allemaal via een browser en je kunt via de Bluetooth-verbinding een controller op de Chromebook aansluiten. Zo bouw je eigenlijk een draagbare gamingmachine.
En kies je toevallig een Chromebook met een touchscreen, dan kun je er vaak ook een pen bij aanschaffen waardoor je nog meer functionaliteiten unlockt. Je kunt hem dan bijvoorbeeld gebruiken als tekentablet of als apparaat om snel aantekeningen op te maken.
Ook android-apps draaien op een Chromebook
Maar dat is nog niet alles, want qua apps heb je ook heel wat keuze. Google’s Chrome Web Store staat vol met handige (android-)apps, extensies en andere functionaliteiten. Verwacht alleen geen volledige versies van bekende dingen als Microsoft Office (kan ook via Office365) of Adobe Photoshop. Als je die echt nodig hebt, dan is een Chromebook wellicht niet voor jou.
Nog een voordeel is dat je eigenlijk geen omkijken naar de beveiliging van het apparaat hebt. Google voorziet het ChromeOS automatisch van updates en hackers zijn sowieso niet echt bezig het systeem.
Ook kan iedereen met een Google-account makkelijk inloggen op de Chromebook waardoor elke gebruiker zijn eigen omgeving heeft. En werkt er iets niet helemaal lekker, dan reset je het hele apparaat binnen enkele seconden met de Powerwash-feature. Dan heb je weer een fonkelnieuwe Chromebook.
Een Lenovo IdeaPad 3 winnen?
Kortom, een Chromebook kan echt een stuk meer dan je zou verwachten. En dat maakt het ook direct zo’n leuk ding om deze feestdagen weg te geven. Zo leuk zelfs, dat ik een Lenovo IdeaPad 3 Slim Chromebook (t.w.v. €269) mag weggeven.
Dit model is voorzien van een 14-inch Full-HD-scherm met een speciale anti-reflecterende laag waardoor je overdag ook prima kunt zien wat er op je beeld gebeurd. Daarnaast kan hij makkelijk een hele dag mee op een volle acculading en weegt ie maar 1,3 kilo.
Daarnaast heeft hij 64 gigabyte aan opslagruimte. Dat klinkt misschien als weinig, maar dat is meer dan voldoende. Je installeert namelijk geen zware softwareprogramma’s of games en ook films – die al snel meerdere gigs in beslag nemen, stream je direct van het internet. En alle foto’s die je schiet dan? Die laat je lekker bij Google in de cloud staan en download je alleen als je ze nodig hebt.
En mocht je toch niet genoeg hebben aan de 64 gigabyte, dan heeft de IdeaPad 3 meerdere USB-aansluitingen waar je makkelijk een externe HD op aansluit. Ook kan je dankzij de 3,5 mm jack een koptelefoon met een draadje aansluiten.
Wat moet je doen om hem te winnen? Simpel: stuur voor 20 december een mail naar [email protected] en vertel me wat jij denkt te gaan doen met deze Chromebook. De winnaar wordt persoonlijk benaderd. Over de uitkomst kunnen we helaas niets laten weten.