Waarom de Xbox Series S de beste console van dit moment is

Mika Baumeister on Unsplash

Scroll this

Het is nog steeds vrijwel onmogelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen. Daarom koop ik een Xbox Series S en ik zal je uitleggen waarom.

Ja, ook ik wil graag een Xbox Series X of PlayStation 5 aan mijn TV koppelen zodat ik mijn PlayStation 4 in een blaze of glory op Marktplaats kan zetten. Maar de console-goden laten het niet toe. Inschrijvingen van hier tot Tokio leveren tot nu toe niets op behalve €499 op mijn bankrekening.

Nu moet ik ook toegeven dat ik te beroerd ben om meer te betalen voor een extra controller en drie games die ik niet wil spelen om zo toch een next-gen console te bemachtigen. Leuk dat de verkopers dit doen “om scalpers te weren”, maar ondertussen zijn het zelf scalpers geworden. Aan dat soort praktijken werk ik liever niet mee.

Daarom heb ik een andere oplossing: ik koop als tussenoplossing een Xbox Series S. Daarop kwak ik nog een GamePass Ultimate-account en ik zit voorlopig gebeiteld.

Geen discdrive, geen probleem

Ik snap dat nu elke gamevezel in je lichaam begint tegen te sputteren bij dit besluit. Maar laat me het uitleggen. De Xbox Series X is ten eerste ruim 210 euro goedkoper dan de andere consoles. Daarvoor moet je wel een halve terabyte aan opslag missen en heb je geen discdrive. Beide problemen worden direct opgelost met GamePass Ultimate.

Xbox Series S
Mika Baumeister on Unsplash

Je kunt voor nog geen 13 euro per maand honderden games downloaden en spelen, en op de Xbox Series X kan je er ongeveer 5 tegelijk kwijt. Tenzij je Warzone installeert, dan moet je een halve terabyte aan extra opslag kopen. Maar goed, 5 games tegelijk dus. Dat moet voor de gemiddelde gamer wel genoeg zijn, toch? Ik speel er hooguit 2 of 3 tegelijk.

En als je erover nadenkt is GamePass sowieso eigenlijk een soort diefstal. Voor de prijs van 2 games per jaar kun je er meer dan 100 spelen. Dat is Halo Infinite en Forza Horizon 5. Dan heb je het er al uit. Om nog maar de zwijgen over de Bethesda en EA games (Battlefield 2042) die je er ook mee kunt spelen.

Dan door naar de prestaties van de Xbox Series S. Die blijven zwaar, maar dan ook zwaar achter bij de volbloed next gens, toch? Geen 4K op 120 FPS. Oh, dat was het wel zo’n beetje. En laat ik nu net gamen op een 1080p-scherm. Een Xbox Series S of PlayStation 5 kan met al de kracht van de wereld nog steeds maar 1080p op mijn TV tonen. Dus waarom extra betalen? Ik zou eerst een 4K TV moeten kopen om de volledige macht van de volbloedjes te kunnen zien. En voordat dat zover is moet er toch eerst een TV het loodje leggen…

Xbox Series S
Kamil S on Unsplash

Xbox Series S toekomstproof?

En ja, ik ben het met je eens dat ik ook gelijk toekomst-proof kan kopen door direct een Xbox Series X of PlayStation 5 te kopen. Op de lange termijn komt er toch wel een 4K-TV. Maar dat betekent potentieel ook nog maanden wachten op een console terwijl ik nu ook al ‘next-gen’ kan gamen voor een fractie van de prijs. Dus eigenlijk ben ik mezelf in de maling aan het nemen.

Kortom, die Xbox Series S die iedereen als mindere console in de winkels laat liggen is voor velen, waaronder ik, eigenlijk een hele verstandige keuze. Al is het maar zodat je op de PS5 Slim kunt wachten zodat je de huidige pleurislelijke gedrocht ten grootte van een gemiddeld Amsterdams appartement kunt skippen.