je hebt van die momenten dat je vastloopt op een probleem dat je nog nooit eerder bent tegen gekomen. Het gevoel in je onderbuik geeft aan dat je het waarschijnlijk op een bepaalde manier kunt oplossen, maar jouw brein denkt daar anders over. Dus je doet niets en denkt er nog even over na. Onderzoek wijst nu uit dat je onderbuik wel eens gelijk kan hebben.
Sterker nog, dat onderzoek wijst uit dat analytisch nadenken vaker het verkeerde resultaat oplevert dan gaan voor je ‘gut feeling’. Hier kwamen de onderzoekers achter nadat ze deelnemers 15 tot 16 seconden gaven om voorgeschotelde problemen op te lossen. Hierna moesten de deelnemers aangeven of ze de oplossing door inzicht of door slim na te denken hadden gevonden.
De resultaten waren nogal verrassend. Bij op taal gebaseerde problemen bleek namelijk dat 94% van de mensen die op hun inzicht vertrouwden, met goede oplossingen kwamen. Dit tegenover 78% van de lui die hun analytische denkkracht in de strijd gooiden. Bij visuele problemen was de uitkomst nagenoeghetzelfde: 78% van de mensen die inzicht gebruikte, vond het correcte antwoord, tegenover 48% van de nadenkende deelnemers.
Volgens de onderzoekers komt het verschil in cijfers vooral doordat we bij het analytisch nadenken zelf fouten kunnen maken. We zijn er actief mee bezig, haasten ons soms tot een antwoord waardoor dingen vergeten, of fout ingezet kunnen worden. Bij inzicht is dit niet het geval. Dit gebeurt onderbewust. Alle benodigde punten worden met elkaar verbonden en de best mogelijke oplossing komt bewust bovendrijven.
Nu moet er wel een grote kanttekening bij dit onderzoek geplaatst worden. De uitkomst hiervan is namelijk alleen van toepassing op problemen waarbij er van te voren geen bekende oplossingen zijn. Inzicht gebruiken bij een wiskundig probleem, of bij het halen van een toets, gaat niet werken.
Ben je op zoek bent naar een creatieve oplossing, dan is het verstandig om geen overhaaste beslissingen te nemen en te vertrouwen op je inzicht. De kans is vele malen groten dat de oplossing die daaruit komt beter werkt dan degene die je zelf bedacht hebt.