Bijna officieel: de BMW R nineT van JvB Moto

exc-5926baf586e6c0ac1a1cd658

Scroll this

De laatste tijd zien we heel veel R nineT customs voorbij komen, maar nog geen enkele is ook door BMW Motorrad goedgekeurd. Waarom niet? Ik heb geen idee. Maar wat ik wel weet is dat Jens vom Brauck’s R nineT deze goedkeuring wel draagt. Niet heel gek als je ziet hoe zijn scrambler eruit ziet.

Volgens Jens is dit model van BMW een “small bike with a big engine”. Daarom ging hij ook verder aan de haal met deze filosofie. Zoals je ziet oogt de fiets een stuk magerder dan zijn originele voorganger. Dat komt met name doordat de tank een afslankingskuur heeft gekregen. Hij is ongeveer 6 cm korter en flink wat smaller gemaakt. 

Het motorblok moest ook een duidelijkere rol gaan spelen in de looks van deze scrambler. Om dit te bereiken heeft Jens flink wat standaard onderdelen verwijderd en hier en daar wat kleine dingetjes toegevoegd. Die achterkant is bijvoorbeeld geheel opnieuw gemaakt om de nieuwe lijn van de fiets beter tot zijn recht te laten komen. Hij is een stuk lichter dan dat hij was. Ook is het zadel verder naar voren geplaatst waardoor de rijder meer rechtop zit.

Als gevolg van alle aanpassingen, moest ook de electronica aangepakt worden. Een redelijke klus waarbij Jens zelfs de hele ABS module moest verplaatsen. Gelukkig kon hij dan weer de originele snelheidsmeter laten zitten en hoefde hij deze alleen maar te plaatsen in zijn eigen gemaakte koplamp. 

Qua performance zit het wel goed met een standaard R nineT en daarom werd ervoor gekozen om daar geen extra budget aan te besteden. Wel werden de velgen voorzien van carbon fiber covers en extra dikke Continental TKC80 noppenbanden.

Maar de fiets is pas echt spectaculair als je hem van dichterbij gaat bekijken. Als je opzoek gaan naar alle kleine details. Zo zijn de knipperlichten aan het stuur geweldig weggewerkt onder de rem en koppeling. Zo klein dat ze bijna niet opvallen. Achter steken ze net uit buiten de nummerplaat. Het pijpwerk en de Arrow demper die netjes zijn opgehangen aan waar voorheen de voetsteun van de passagier zat. En kijk eens naar dat hele vette logo…

Jens heeft dus tot nu toe als enige de officiële goedkeuring van BMW Motorrad op zijn R nineT. En dat is niet gek want hij heeft een awesome fiets afgeleverd, maar daar stopt het nog niet. JvB gaat binnenkort namelijk een aantal R nineT onderdelen ontwerpen en op de markt brengen. Kan je zelf ook jouw BMW een make-over geven.