Zo maak je een awesome cold brew

exc-59898842cd0f68216c74ee17

Scroll this

Ben je, net als ik, ook aangewezen op smerige Senseo koffie op je werk? Of ben je gewoon helemaal klaar met het standaard bakkie machinepleur? Dan heb ik hier de perfecte oplossing voor je: cold brew koffie.

Al heel wat jaren ben ik op mijn werk aangewezen op oploskoffie (van die gevriesdroogde korrels) of Senseo. Van beide weten we allemaal dat ze niet te doen zijn als je een beetje kwaliteit gewend bent. Thuis zet ik mijn koffie van vers gemalen bonen, dus ik misschien ben verwend, maar dat betekend niet dat ik een goed bakkie koffie op mijn werk hoef te missen. Om dat probleem op te lossen en een goed alternatief voor het slootwater op mijn werk te vinden, begon ik te zoeken naar andere opties. Een eigen koffiezetapparaat plaatsen? Te veel gedoe. Een french press? Die wordt gestolen of wordt constant gebruikt door collega’s, dus ook te veel gedoe. Toen kwam ik langs de cold brew methode.

 Alle ingrediënten die je nodig hebt.
Alle ingrediënten die je nodig hebt.

Cold brew is een manier van koffie zetten met koud water. Er zit een nadeel aan: het kost extreem veel tijd, maar hier tegenover staan heel veel voordelen. Denk aan een hele lekkere koffie zonder zure of bittere bijsmaak (die komt vooral door het verwarmen van de koffiebonen met heet water), een diepere koffiesmaak en een hoger cafeïne gehalte. Oh, en die hoeveelheid tijd die het in beslag neemt om te maken, daar merk je niets van. Waarom niet leg ik je uit in mijn manier van brouwen.

Na heel wat geëxperimenteer en research heb ik de voor mij perfecte manier van cold brew brouwen gevonden. Het enige dat je nodig hebt is water, gemalen koffie een fles, of french press en optioneel een koffiefilter. Voor de gemalen koffie kun je het beste een wat grovere maling gebruiken. Dit vind je doorgaans niet in de supermarkt, maar bij de speciaalzaak. Hier kun je vaak aangeven waar je de koffie voor gaat gebruiken. Een goede speciaalzaak zal de bonen dan wat grover voor je malen. Alternatief is natuurlijk het zelf malen van de bonen in een food processor of, zoals ik dat doe, in een nutribullet rip-off (want die echte dingen zijn me veel te duur).

 Stap 1: begin met grof gemalen koffie.
Stap 1: begin met grof gemalen koffie.
 Stap 2: gooi de koffie in de french press of fles
Stap 2: gooi de koffie in de french press of fles

Het proces van het brouwen kan niet makkelijker. Ik gebruik 200 gram koffie per 750ml water (270 gram koffie per liter water). Waarom deze rare hoeveelheid? Zoals ik al zei is dit de uitkomst van mijn experimenteren. Deze ratio geeft voor mij de lekkerste koffiesterkte, maar dit kun je natuurlijk aanpassen.
Gooi de koffie in een grote fles, of de french press en giet het water erover. Roer het geheel goed door elkaar zodat er geen droge koffie meer te vinden is. Dek de fles of french press af en laat het minimaal 12 uur staan. Ik maak het mengsel meestal als ik uit mijn werk kom rond een uurtje of zes. Zodoende heb ik de volgende ochtend een verse sloot coldbrew.

 Stap 3: water erbij en laat dit minimaal 12 uur staan
Stap 3: water erbij en laat dit minimaal 12 uur staan

Na 12 uur (langer hoeft niet want dat zal de smaak niet veranderen) filter je de koffie met een french press of gooi je het in de optionele koffiefilter. De eerste optie is een stuk sneller, maar levert misschien wat koffiedrap op. De tweede optie is de beste, maar kan lang duren aangezien de filter vol kan lopen. Als je voor echt lekkere koffie wilt gaan, dan kun je de gefilterde koffie ook nog een dagje afgedekt laten staan. De smaken komen dan beter tot elkaar voor een nog lekkerdere bak koffie.

Na het filteren giet ik de coldbrew in kleine potjes van ongeveer 100ml. Deze neem ik mee naar mijn werk waar ik ze vervolgens aanleng met 150ml heet water. De coldbrew is namelijk heel erg sterk van zichzelf. Het aanlengen met heet water resulteert in een geweldig lekker bak koffie met een smaak die nergens aan kan tippen. 

 Laatste stap: giet de coldbrew in een potje en neem het mee.
Laatste stap: giet de coldbrew in een potje en neem het mee.

Natuurlijk kun je je coldbrew ook gebruiken voor andere koffiedrankjes zoals een goeie bak iced coffie die niet zo slap als een natte krant is. Experimenteer er lekker mee.

Tip: warm de coldbrew niet op in de magnetron. Dit kan de bitterheid weer terugbrengen en dat is zonde.