Vegans ruften 7 keer zoveel als normale mensen, dit is waarom

Alexander Schimmeck/Unsplash

Scroll this

Als je besluit om vegan of vegetariër te worden, dan moet je er rekening mee houden dat je je omgeving tot last gaat zijn met onaangename luchtjes. Je gaat meer poepjes laten.

Vleeseters en veganisten kunnen elkaar de tent uitvechten met argumenten waarom hun eigen dieet beter is voor lichaam, milieu, of wat dan ook. Ook kunnen ze daarbij studies, onderzoeken en anecdotes als bewijs aandragen die hun standpunt bevestigd. En dat is allemaal prima. Daar gaan we ons nu niet mee bezighouden. We hebben namelijk veel belangrijker nieuws: vegans en vegetariërs stinken harder dan mensen die vlees eten. Dat blijkt uit onderzoek. Waarom daar überhaupt onderzoek naar gedaan wordt…

Mediterraans en westers

Het onderzoek werd gedaan onder twintig mannen tussen de 18 en 38 jaar. Zij moesten zich gedurende twee weken aan twee verschillende diëten houden. Een laag in vet, maar hoog in vezels mediterraans-achtig dieet en een hoog in vet typisch westers dieet. De hele groep ging eerst twee weken aan het ene dieet, kreeg daarna twee weken een opschoon dieet, en ging vervolgens aan het andere voedingspatroon.

Wat bleek is dat het mediterrane dieet, dat vooral uit veel groenten, fruit en bonen bestond, maar ook kleine porties vis bevatte, voor nogal veel gas in de darmen zorgde. De mannen lieten beduidend meer poepjes. Zeker in vergelijking met het westerse dieet dat bestond uit veel vlees en zuivel zoals ham, eieren en rund.

En als je je nu afvraagt hoe dit gemeten werd, dan kun je lachen. Onderzoekers meten de hoeveelheid gas door een ballon aan het rectum van een persoon te verbinden en te kijken hoeveel de inhoud groeit. Leuk feitje om tijdens het volgende feestje op tafel te gooien, toch?

Vegans ruften 7 keer zoveel

Wat al snel duidelijk werd, was dat de heren tijdens hun twee weken op het mediterrane dieet tot wel zeven keer meer ruften per dag lieten dan tijdens hun twee weken op het westerse dieet. En dat niet alleen, ook bevatten de anale lucht-evacuaties (medische term) 50 procent meer gas. Daarnaast was de kans op een natte wind blijkbaar ook wat groter, want de poep was tijdens de mediterraanse twee weken ook beduidend zachter.

Dus nu weet je waarom vegans en vegetariërs zo stinken. Niet omdat ze hun elitaire ‘kijk mij eens beter voor mezelf en het milieu zijn dan jij‘ lucht overal verspreiden, maar omdat ze letterlijk vaker ruften en meer stinkgas de wereld in helpen.

Oh, en het idee dat poepjes laten aantoont dat je darmen goed bezig zijn en gezond zijn, is klinklare onzin. In het geval van het plantaardige dieet is de overmatige gasproductie heel simpel te herleiden naar de voeding. Veel groenten, fruit en peulvruchten zijn lastiger te verteren waardoor ze onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Dat zorgt ervoor dat het kan gaan vergisten en dat zorgt voor extra lucht. Zeg ik niet, zegt de Maag Lever Darmstichting.