Anthony Bourdain vertelt je hoe je de perfecte hamburger maakt

Dubbele cheesburger. Foto: Loes Klinker/Unsplash

Scroll this

Een hamburger maken lijkt makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Anthony Bourdain legt uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zelf ben ik al jaren bezig met het perfectioneren van mijn hamburgers. Ik denk dat ik op een redelijk goed punt ben beland, en daarom durfde ik het ook aan om mijn geleerde lessen met jou te delen in een eerder artikel met 8 regels voor het bouwen van een goede hamburger. Maar ik begrijp het ook heel goed als je je tips niet zomaar van een rando blogger wilt aannemen. Ik heb immers amper bewijs om aan te tonen dat ik weet waar ik het over heb.

Ten zij je een keer het geluk hebt gehad om een echte Uncle D’s hamburger te mogen eten. Dan weet je prima dat ik kennis van zaken heb. Het is niets voor niets dat de slogan van de tent ‘You ruined me for other burgers’ is. Dat is letterlijk de meest gehoorde uitspraak die ik hoor na een van mijn pop-ups.

Maar goed, als je mijn tips niet wilt aannemen, doe het dan van een van mijn persoonlijke helden: Anthony Bourdain. Als je twijfelt aan zijn kennis en kunde, dan mag je nu stoppen met lezen en deze website afsluiten.

Het mooiste aan de drie tips die Bourdain in onderstaande video verkondigt, is dat het geen ingrediënten of recepten zijn, maar eerder een filosofie. Denk er bij elke stap over na of je jouw burger beter maakt, maar verlies niet uit het oog dat hij ook eetbaar moet blijven. Een stuk slow cooked beef rib met het bot er nog in op je broodje plempen is leuk voor Instagram, maar maakt het geheel compleet oneetbaar.

Of om het simpel te houden: als je een prikker of mes nodig hebt om je hamburger bij elkaar te houden, dan ga je te ver.

Te grote hamburger
Ziet er leuk uit, maar eetbaar is het niet. Foto: Or Hakim/Unsplash

Denk er bij elke stap en toevoeging over na over hoe dit de eetervaring van je hamburger beïnvloed. Meer is niet altijd beter. Of zoals Bourdain zegt: in een perfecte wereld moet je een hamburger met 1 hand kunnen eten. Dat betekent bijvoorbeeld dat simpele toevoegingen als sla en tomaat al glibberige uitdagingen vormen, zeker in combinatie met een lading saus en vet.

Neem je hamburger serieus en maak keuzes. Het is een klassiek gerecht dat respect verdient en dus in de basis in orde moet zijn. Dat wil zeggen een goed broodje, kwalitatief goed vlees en goede kaas. De rest is optioneel.