Uggs: lang niet zulke goeie schoenen als je denkt

Foto: Thibault Penin/Unsplash

Scroll this

Ultra comfortabel, mega zacht en gemaakt van echt leer en van topkwaliteit. Dat roept de naam Ugg vast bij je op, maar is dat wel zo?

Zoals met veel dingen tegenwoordig, was alles vroeger beter. Zo ook blijkbaar bij Ugg. Het van origine Australische merk bestormde de markt met boots gemaakt van schapenvacht. De missie van het bedrijf van zo goed mogelijke schoenen te produceren. Uiteindelijk werden dit ultra comfortabele slofjes van een goede kwaliteit leer voor een toen al ietwat onschappelijke prijs. Maar die prijs was te verklaren, want Ugg zette zichzelf als ‘premium merk’ in de markt en dat doe je nu eenmaal niet met boots van 50 euro.

Maar dit alles is verleden tijd, want de Uggs die jij graag wilt komen niet uit Australië, maar gewoon uit een fabriek in China. Het merk werd in 1995 gekocht door het Amerikaanse Deckers Outdoor Corporation die al snel de productie uit Australië naar China verplaatste. En die overname en verschuiving in productie verklaren wat opmerkelijke keuzes.

(Echte in Australië gemaakte Uggs vindt je hier)

Kijk maar eens naar aanbod, Ugg biedt al heel lang veel meer (lelijke) uitbreidingen op de originele ‘Classic Boots’. Van het idee om de beste schoenen mogelijk te maken is weinig meer over. Ook heeft het in veel gevallen ook het idee van schapenvacht en schapenleer losgelaten. En het is niet alsof het merk daar geheimzinnig over doet. In tegendeel zelfs, het beweert dat het dit doet om beter voor het milieu te zijn.

Ugg maakt minder en minder gebruik van sheepskin en verruilt dat voor UGGPlush en/of UGGpure. Dat bestaat voor 60 tot 80 procent uit gerecycled wol en voor de rest uit LyoCell, een stofachtige vezel gemaakt van houtpulp. Sowieso alle binnenzolen van Uggs zijn al van dit materiaal, maar dat geldt niet voor de rest van de schoen. Maar omdat het gebruik van UGGPlush of UGGpure er dus voor zorgt dat er geen wol aan de huid gebruikt kan worden, wordt de buitenkant van veel moderne Uggs gemaakt van een goedkope suede. Daardoor lijken de boots hetzelfde, maar zijn ze dat niet.

Of dit een verbetering is, mag je zelf bepalen. De kwaliteit van de schoenen komt het in ieder geval niet ten goede. In theorie zijn het eigenlijk niet eens uggs meer. Ugg is namelijk een overkoepelende term die in Australië gebruikt wordt voor schoenen van schapenvacht.

Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat ze bij Ugg en Deckers bezig zijn met een een duurzame manier van het inkopen van leer. De Ugg Classic Mini Regenerate is het eerste model dat gemaakt is van schapenleer afkomstig van een boerderij waar men bezig is met het zogenaamde ‘regeneratieve boeren’. Dat wil zeggen dat ze op een andere manier met land omgaan en in theorie zelfs meer CO2 uit de lucht onttrekken als dat ze produceren.

De Ugg Classic Mini Regenerate / Foto: Ugg
De Ugg Classic Mini Regenerate / Foto: Ugg

Ook doneert Ugg 6 dollar voor elke Ugg Regenerate die het verkoopt tussen 1 januari en 23 februari 2023 aan het goede doel dat deze manier van omgaan met land steunt in Nieuw Zeeland. Het stelt er wel een maximum van 50.000 dollar aan, wat dan weer een beetje vreemd is.

Hoe zit het dan met de kwaliteit?

Zoals ook in het artikel over de kwaliteit van Dr Martens schoenen, deed YouTuber Weston Kay van Rose Anvil onderzoek naar de kwaliteit van Uggs. En zoals je wel een beetje verwacht naar aanleiding van de introductie hierboven, is er weinig goeds te voorspellen.

In het kort: de prijs voor het product is veel te hoog afgaand op de gebruikte materialen. En in het geval van de Kanye West-achtige boot van Uggs is het nog erger. Die maakt gebruik van UGGPlush en het goedkope suede.

Maar je moet wat over hebben voor het ultieme comfort die Uggs bieden, toch?

En vergeet de Kanye Uggs video niet te checken hieronder. Die gaat wat verder in op de UGGPlush.