Maakt jouw telefoon je dik?

Scroll this

Het klinkt ongelooflijk, maar het zou best wel eens waar kunnen zijn. Nederlands onderzoek laat namelijk zien dat blootstelling aan blauw licht in de avonduren leidt tot verhoogde suikerinname.

Heb je ook zo’n trek in snoep en zoete drankjes als je ‘s avonds in bed op je telefoon Netflix aan het bingen bent? Dat is niet gek. Niet alleen is het heel normaal dat mensen wat te knagen willen hebben als ze een film kijken, nu blijkt ook dat blauw licht in de avonduren een oorzaak kan zijn van jouw sweet tooth.

Telefoonscherm ‘s nachts

Telefoonschermen

Van blauw licht dat telefoonschermen uitstralen weten we al dat het slaap verpest, maar dat je er indirect ook dik van wordt is nieuw. Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam denken een goede aanleiding te hebben om te denken dat dit echt zo is. Ze deden tests met ratten die ze ‘s avonds blootstelden aan blauw licht. Deze beesten mochten vervolgens eten en drinken en kregen hierbij de keuze uit rattenvoer, water en suikerwater. Het viel op dat de aan blauw licht blootgestelde ratten eigenlijk allemaal kozen voor suikerwater. Hun glucosetolerantie in het bloed was veranderd.

Nu is het nog te vroeg om te denken dat dit ook voor mensen geldt. We zijn immers geen ratten. Maar er is een reden dat onderzoek eerst gedaan wordt op ratten. De aanleiding om verder te onderzoeken is dus aanwezig. Wanneer en of dit gedaan wordt is helaas nog niet duidelijk. Voor nu kun je hier wel een les uit trekken: zet ‘s avonds de blauwlichtfilter op je telefoon aan, of zet een bril op die dit licht uitfiltert.

Man gebruikt telefoon

Meer eten

Overigens kun je indirect zeker dikker worden van blauw licht. Het licht is al in verband gebracht met slechter slapen, en dat is vervolgens weer in verband gebracht met een hoger lichaamsgewicht. Mensen die minder slapen eten overdag namelijk meer.