Teufel Real Blue TWS is koning geluid, zolang er geen wind staat

Teufel Real Blue TWS

Scroll this

Ben je net als ik iemand die graag minder betaalt, maar toch het beste eist? Dan zit je doorgaans bij Teufel goed als het op audio aankomt. De Duitsers presteren het telkens weer om een audio-ervaring neer te zetten tegen een fractie van de prijs van grotere namen in de audiowereld. Maar nu wagen ze zich ook in de bluetooth oordoppen met active noise cancelling (ANC). Kan de fabrikant hier weer de magie op loslaten?

Ja, en nee. De Teufel Real Blue TWS ziet er goed uit weegt weinig (6 gram per dopje), zit prima en heeft, hoe kan het ook anders, een dijk van een geluidskwaliteit. Het eerste dat mij opviel is de helderheid in het geluid. Ongelooflijk dat zulke kleine dopjes zo goed kunnen klinken. En daarbij doet de bass niet onder voor heftige knallers als Beats of SkullCandy’s, maar verstoort het de rest van de ervaring niet.

Oomph

Het geluid van de Teufels is dan ook redelijk kleurloos te noemen. Dat is een goed iets. Geen overduidelijke bass-zware instelling en ook niet blikkerig. Netjes in balans. En dat zorgde ervoor dat ik de equalizer in Spotify erbij ging pakken, want ik hou wel van een beetje oomph in mijn sound. Geen groot probleem, maar als ik de telefoon vervolgens aan de bluetooth in de auto hang, is de bass weer te heftig. Vervolgens veranderde ik de equalizer in de auto, om erachter te komen dat de radiozenders nu een beetje hol klinken. Je moet er wat voor overhebben.Een bijbehorende app had hierbij geholpen.

Over de geluidskwaliteit van de doppen zelf zul je van mij dus absoluut geen slecht woord horen. Zeker niet als je de prijs van €150 (€130 in de aanbieding) er tegenover zet. Waar je me wel over zult horen is de siliconen ringen die de dopjes in je oren houden. Die zijn van het dunste materiaal wat ik ooit bij oordoppen heb gezien. Ze komen in 4 verschillende maten, maar omdat ze zo dun zijn maakt het weinig uit wat je in je oor steekt.

Het grootste nadeel van het dunne materiaal is dat het zo ongeveer 0,05% van het geluid om je heen tegenhoudt. En dan kan je zeggen dat de ANC daar wel bij helpt, maar die doet verreweg niet genoeg.

Geluid waait weg

Neem een typische dag in Nederland. Zo een vol wind, regen en andere ellende. Als je op dat moment op je fiets ergens naartoe gaat, zoals veel Nederlanders doen, zul je weinig van je muziek meekrijgen met de Teufel Real Blue TWS’. Dat heeft twee redenen. De doppen steken, in mijn geval, erg ver buiten mijn oren uit en fungeren daardoor als een soort zeil. De windruis die daardoor ontstaat is zo hard dat het de muziek wegduwt. De dunne siliconen dopjes maken dit effect alleen maar erger.

De ANC helpt hier zeker bij. Het is een ster in het wegfilteren van windruis, maar de rest van de wereld blijft goed waarneembaar. De stand waarbij de doppen het omgevingsgeluid dus extra versterken is eigenlijk compleet nutteloos. Ook hoef je ANC niet uit te zetten, want dat zorgt er alleen voor dat je wind hoort, zelfs als het maar een zuchtje van windkracht 2 is.

Nog meer minpunten?

Goed, een minder handig design en dunne siliconen ringen gooien dus roet in het eten van wat anders een perfect dopje van Teufel had kunnen zijn. Zijn er dan nog meer punten waarop de Real Blue TWS’ tegenvallen? Eigenlijk niet.

Zelfs de touch-bediening werkt prima. met één, twee, drie of lange tikken om het volume te verhogen of te verlagen, te pauzeren of af te spelen, nummers te skippen of terug te gaan naar het vorige nummer, de ANC-stand veranderen en je kunt zelfs tegen Siri of Google beginnen te praten. Toch handig.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze vooral binnen gebruik en dat ze dan erg fijn en ongemerkt in mijn oor blijven zitten. Ook heb ik nog nooit een issue gehad met de batterijduur. Maar ik ben dan ook wel iemand die na een uur of 2-3 de doppen even uit doet om wat anders te luisteren, te doen of zoiets. Dus ze kunnen bij mij heel vaak tussentijds snelladen. En als ik ze veel gebruikt heb, dan gooi ik ze bij thuiskomst even een nachtje (via USB-C) aan de lader.

Teufel Real Blue TWS
Teufel Real Blue TWS (zonder draadloze oplaadmogelijkheid)

25 uur muziek

Voor de volledigheid: de Teufel Real Blue TWS houdt het volgens de officiële cijfers 8 uur vol zonder Active Noice Cancelling, en 6 uur met ANC aan. Samen met de case heb je dan tot 25 zonder ANC en tot 18 uur met ANC aan luistergenot. Dat zijn indrukwekkende cijfers die wellicht in de praktijk iets lager zullen uitvallen. Maar dan nog zul je waarschijnlijk nooit zonder juice zitten als je een beetje nadenkt bij gebruik.

In essentie zijn de Teufel Real Blue TWS’ dus weer een goed product dat een topgeluid levert voor de prijs. Maar aan de andere kant had het veel beter kunnen zijn als Teufel wat andere keuzes had gemaakt. De belangrijkste daarin zijn dikkere siliconen dopjes. Daarmee zou het omgevingsgeluid al meer gedempt worden en zou de noise cancelling beter tot zijn recht komen. Het grootste verschil wat deze nu maakt is dat het de windruis wegfiltert. Die overigens ook door een andere rare keuze veroorzaakt wordt: de omvang van de doppen. Als ze minder ver hadden uitgestoken, was de windruis minder geweest, en had de noise cancelling wederom beter tot zijn recht gekomen.

Dus zou ik deze doppen aanraden? Ja en nee. Ben je veel buiten, dan zou ik iets kopen wat beter in je oor aansluit en wat gestroomlijnder is. Zit je veel binnen of in een trein? Dan zeker. De geluidskwaliteit en comfort van de doppen zijn zeer hoogstaand in deze prijscategorie. En dat is niet vreemd, want dat is waar Teufel naam mee wist te maken in de afgelopen jaren.