Dit zijn de vijf beste rokerige whisky’s van 2021

Scroll this

Hou je wel van een beetje rook in je whisky en ben je geheel toevallig op zoek naar een nieuwe fles? Check dan deze vijf suggesties eens.

Laten we er geen doekjes om winden en gewoon zeggen wat we van lijstjes van whiskykenners vinden: bullshit. De heren testers kunnen nog geen limonade van whisky onderscheiden als ik ze ermee in het gezicht zou slaan. Dus waarom zou je blindelings op hun door marketingbudget gestuurde lijsten moeten laten leiden?

Persoonlijk ga ik niet uit van lijstjes van ‘experts’ of top 10’s beste dinges van het jaar. Ik laat me leiden door mijn eigen smaak. Waarom ik dan ook een lijstje maak? Omdat ik graag mijn liefde voor de rokerige whisky met je deel. Ik wil je graag behoeden voor een miskoop en je wellicht wijzen op een pareltje die je gemist hebt.

Kortom, doe wat je wilt met dit lijstje, maar zie hem alsjeblieft niet als de definitie van de beste whisky’s die je nu kunt kopen. Smaken verschillen en dus heeft iedereen een eigen beste whisky van het jaar, ongeacht wat ik of een expert je vertelt.

Lagavulin 12 Year Old Special Release The Lion's Fire
Lagavulin 12 Year Old Special Release The Lion’s Fire

1- Lagavulin Special Release 2021 12 Years Lions Fire

Dit was dé whisky waar ik persoonlijk het hele jaar op heb gewacht. Het kostte me een rib en een nier in de aanschaf, maar dat was het meer dan waard. Het is oprecht mijn favoriete whisky die in mijn verzameling staat. (Niet heel gek als je weet dat ik een die-hard Lagavulin-fan ben).

De Lagavulin Special Release 2021 12 Years Lions Fire is een lichte whisky van 56,5 procent. En hoewel hij je bij het eerste slokje gelijk met een bak rook verrast, komt er ook veel smaak van zoetigheden vrij. De combinatie zorgt voor een rijke, volle smaak, maar niet zo heftig dat je even nodig hebt om bij te komen. Sterker nog, ik durf te beweren dat je een glas van dit Godenvocht sneller wegtikt dan je verwacht.

Koop voor 144,95 bij Drankdozijn (geen affiliate link, dus ik verdien niets aan jouw aankoop)

2- Finlaggan Cask Strength

Geruchten gaan dat Finlaggan eigenlijk whisky is die bij de Lagavulin distilleerderij vandaan komt. Ik weet niet of dat zo is, maar de smaken tussen deze dram en een Lagavulin komen wel heel erg in de buurt. En dan heb ik het niet alleen over de rokerigheid, maar ook over de andere smaken.

Natuurlijk merk je wel verschil, vooral in de volheid van de smaak. De Finlaggan heeft de rook, maar doet voor de rest wat wateriger aan dan de rokerige whisky waar hij op lijkt. Maar dat is prima te vergeven als je weet dat deze whisky amper de helft van een 16-jarige Lagavulin kost. Hij staat bij mij als een makkelijke go-to whisky, of een om mee te koken, want dat kan ook voor die prijs. Let wel op, hij heeft 58% alcohol. Wil je iets lichter, koop dan de normale Finlaggan voor nog geen twee tientjes, of de Finlaggan Eilean Mor van 46% voor 25 euro.

Koop voor 32,95 bij Drankdozijn (geen affiliate link, dus ik verdien niets aan jouw aankoop)

Ardbeg Wee Beastie
Ardbeg Wee Beastie

3- Ardbeg Wee Beastie

Dit was voor mij de grootste gok van het jaar. Ik kocht de fles op aanraden van een vriend die wist dat ik wel van een rokertje in mijn goudgele rakker houd. De 5 jarige rijping trok me over de streep, want ik ben, in tegenstelling tot veel ‘experts’ juist een fan van jongere rokerige whisky’s omdat de rook er vaak nog beter in zit.

En dat is zeker het geval bij de Ardbeg Wee Beastie. We noemen het hier “effe lekker met je tong in de asbak roeren”-rokerig, om een beeld te geven van de heftigheid van deze dram. Maar ik moet daarentegen ook toegeven dat er voor de rest niet heel veel gebeurt in deze whisky. Er zijn tonen van wat zoetigheid, maar veel blijft er niet over. Dat komt vermoedelijk door de leeftijd van deze single malt. Maar goed, de prijs is wel heel vriendelijk.

Koop voor 37,95 bij Drankdozijn (geen affiliate link, dus ik verdien niets aan jouw aankoop)

4- Port Charlotte 10 Years Heavily Peated

Eerlijk is eerlijk, ik was niet direct verkocht toen ik de Port Charlotte 10 Years Heavily Peated voor het eerst dronk. De rook leek weg te blijven en de zoete fruitigheid had de boventoon. Niet heel gek als je weet dat Port Charlotte eigenlijk onderdeel is van Bruichladdig dat vrijwel geen enkele rokerige whisky maakt. Maar bij de tweede en derde en vierde dram draaide ik wat bij.

Hoewel minder rokerig dan bovenstaande whisky’s is de Port Charlotte 10 Years Heavily Peated heel goed in balans. Een tikkeltje minder rook, maar wat meer eiken, kruiden, caramel en fruit. Een fijne afwisseling van al het geweld dat ik normaal drink. Met 50 procent alcohol zet hij wel zoden aan de dijk van dronkenheid, dus pas op met doordrinken.

Koop voor 57,50 bij Drankdozijn (geen affiliate link, dus ik verdien niets aan jouw aankoop)

Laphroaig Quarter Cask
Laphroaig Quarter Cask

5- Laphroaig Quarter Cask

Het idee van de Laphroaig Quarter Cask is dat ze hem laten rijpen in een kleiner whiskyvat, een quarter cask. Daardoor zou de vloeistof relatief meer contact maken met het hout en dus meer de smaken hiervan overnemen. En dat lijkt gelukt, want het is een verrassend rijke en rokerige whisky voor z’n prijs.

Natuurlijk begint de Laphroaig met zijn karakteristieke rook, maar dit wordt al snel opgevolgd met een verwarmende zoetigheid. De marketingtaal zegt dat het een heel complexe whisky is, maar dat gaat wel wat ver. Aan de andere kant kan je hem ook absoluut niet waterig of dun noemen. Om het simpel te houden: het is een degelijke dram voor zijn prijs. Alternatief kun je ook voor de Laphroaig 10 Years gaan, die is iets meer in balans en heeft wat minder rook.

Koop voor 32,95 bij Drankdozijn (geen affiliate link, dus ik verdien niets aan jouw aankoop)