Vegans liegen, vleeseters zijn beter voor het milieu

Scroll this

Als je tegenwoordig niet vegan, of een kleine beetje vegan bent, dan ben je iemand die niets om het milieu geeft en vooral dieren haat. Ook ben je een barbaar, dom en kortzichtig en wil je graag darmkanker. Gelukkig is helemaal niets van dat alles waar. Sterker nog, het tegenovergestelde is bewezen.

Voordat we in de leugens van de vegans duiken, moeten we eerst even iets benoemen: vegans hebben niet over alles ongelijk. De planteneters die dit doen om dierenleed te voorkomen hebben namelijk een valide punt. Zeker als we kijken naar de manier waarop dieren op dit moment gehouden en behandeld worden. Daar valt nog een hoop te winnen. Maar dat het eten van vlees per direct inhoudt dat het milieu kapot gaat, is niet waar. Je hoeft namelijk niet vegan te worden en te stoppen met het eten van vlees, je moet het gewoon beter aanpakken.

Plofkip

Het probleem zit hem namelijk in het feit dat vlees niet altijd via een goede route op je bord terecht komt. Vaak komt het uit een lange keten van processen, vervoer en supermarkten. Dat is niet alleen slecht voor het vlees, het is ook slecht voor zo’n beetje alles er omheen. Gelukkig kun je als vleeseter spreken met je portemonnee en ervoor kiezen om je plofkip niet meer bij de Appie Heijn te halen. Je kunt namelijk steeds vaker naar lokale boeren stappen die eens in de zoveel tijd een koe van het land halen en deze slachten. Er zijn zelfs bedrijven die koeien uit natuurgebieden halen en omtoveren in heerlijke rib-eyes.

Rauwe steak

Als je via deze wegen je vlees koopt, kun je makkelijk achterhalen hoe het beest leefde en hoe het geslacht is. Negen van de tien keer zijn deze dieren enorm goed behandeld, of konden ze zelfs leven zoals ze eigenlijk horen te doen. Ook gaat het slachten bij dit soort bedrijven vaak op een humanere manier. En het grappige is dat je dit alles ook proeft. Ook mooi is dat er zijn meerdere onderzoeken geweest zijn waaruit blijkt dat vlees van blije dieren vele malen gezonder is dan het fabrieksvlees dat je in de supermarkt koopt.

CO2-opslag

Nog een pluspunt van het eten van dit soort vlees is dat het land waarop de dieren hun leven leiden doorgaans het milieu juist verbeteren. Het is namelijk aangetoond dat gras als een goede CO2 opslag kan functioneren. De groene sprietjes zuigen het massaal uit de lucht en slaan het op. En als er ook nog eens aan silvopasturing (bomen op het land) gedaan wordt, dan is het helemaal feest, want dan wordt er nog meer CO2 opgeslagen. Ook kan dit leiden tot meer gezonde bosvorming, wat weer leidt tot nog meer CO2-opslag.

Goed, tot zover hebben we dus het milieu en het dierenwelzijn verbeterd met vleeseten, maar wat wat betreft ons eigen welzijn? Het eten van rood vlees is gelinkt aan darmkanker en volgens de vegans zijn zij gezonder en dus intelligenter. Om bij het laatste te beginnen: door vlees te eten zijn wij mensen geworden. Hadden we niet bedacht hoe we die extra bron van proteïnen binnen konden krijgen, dan hadden we nu nog steeds door de bomen geslingerd. Ook zijn we al eeuwen en eeuwen omnivoren en heeft dat ons gebracht waar we nu zijn.

Vegan

Het vinden van groenvoer

Er is voldoende bewijs dat dat het eten van vlees ons in staat stelde om ons brein harder te laten groeien dan dat van andere soorten. Vlees bevat immers enorm veel voedingstoffen in een relatief kleine hoeveelheid eten. En als je minder van iets hoeft te eten, ben je minder lang bezig met eten en kun je meer tijd steken in andere dingen, zoals het ontdekken van het wiel. Als we vroeger dus allemaal vegans waren, dan hadden we al onze tijd gestoken in het vinden van groenvoer.

Dan nog even dat stukje over darmkanker. Dat blijkt allemaal gebaseerd op onderzoek waarbij er heel erg losjes misschien wel eens een klein verband is gevonden tussen het eten van vlees en de vorming van kanker. Het onderzoek keek namelijk alleen maar naar het eten van vlees en de vorming van kanker. Niet meer, niet minder. Er werd niet gevraagd of mensen regelmatig bewegen, roken, andere troep vreten of zich volspoten met harddrugs. Iets wat best relevant kan zijn.

Eat what makes you happy

Zonder schuldgevoelens

Op dit moment worden de uitkomsten van dit soort onderzoeken steeds vaker opnieuw tegen het licht gehouden. Onderzoekers trekken de voorbarige conclusies in twijfel of kunnen ze zelfs helemaal weerleggen. Zo ook in dit geval. Zo kwam onlangs ook aan het licht dat een onderzoeker die een dergelijk onderzoek publiceerde was omgekocht door de voedselindustrie en daardoor zijn conclusie verdraaide naar een onwaarheid. Wellicht was hij ook een vegan…

Kortom, je kunt zonder schuldgevoelens een lekker stukje vlees bij je aardappelen en groente eten. Je moet het alleen wat beter aanpakken.