Waarom mannen hun hobby voor zichzelf verpesten

Scroll this

Leuk he, zo’n hobby. Beetje timmeren, beetje bbq’en, beetje vissen, maar op een bepaald moment is de lol eraf. Hoe kan dat toch?

Iedereen heeft wel een hobby. Zelfs als je zegt dat je die niet hebt, dan is jouw hobby bankhangen en TV-kijken. Waarom? Omdat je jouw vrije tijd blijkbaar het liefst op die manier besteed. En dat is het idee van een hobby: vrijetijdsbesteding met iets wat je leuk vindt. Maar hoe kan het dat vrijwel elke hobby op een gegeven moment een punt bereikt waarbij het niet leuk meer is?

Spijkerbroek

Als je een beetje rondsurft op het internet dan valt het op dat er voor alles wel een hobby bestaat. En die hobbies die gaan dieper dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld spijkerbroeken dragen verheffen tot hobby. Jij denkt dat een spijkerbroek een dagelijks kledingstuk is? Echt niet, dat is een onderwerp waar velen vol passie over kunnen praten met elkaar. Bij die hobbyisten hoef je echt niet aan te komen met een H&M. Te slechte kwaliteit en stiksels die echt niet kunnen. Nee, je mag volgens spijkerbroekhobbyisten hebben allemaal hun eigen specialistische (dure) merken.

Spijkerbroeken

En deze trend gaat niet alleen op voor dagelijkse dingen. Neem jouw hobby maar. Denk er eens over na hoe je hiermee bent begonnen en waar je nu staat. 5 jaar terug begonnen met fotografie? Dan was je toen nog blij met een camera van €200,- maar nu zou je je ervoor schamen. Ook een budgetlens die op detailniveau slechter is dan de pro versie is een no-go. Jij als echte purist weet wat het beste is en daar betaal je graag flink voor. Zelfs zoveel meer dat het eigenlijk nergens meer op slaat. En dat weet je in je achterhoofd eigenlijk ook wel…

De lol er vanaf

Deze trend is niet nieuw en gaat op voor elke wereld waar mannen zich in verdiepen. Het is simpelweg iets wat de man intrinsiek doet: zichzelf zover in de hobby verdiepen dat alle lol er vanaf is. Zichzelf zo op de details focussen dat hij het grote plaatje uit het oog verliest. En dat terwijl het niet nodig is. Je hebt geen hengel van €6.000,- nodig om plezier te kunnen beleven aan een beetje langs de sloot zitten en wat rietvoorntjes te vangen. Ja, hij is mooier, van gewoven koolstofvezel, verhoogt je kans op een visvangst met 3% en je kunt er stoer mee doen, maar dat is het eigenlijk niet waard.

Vissende visser

Daarnaast valt het op dat veel heren hun hobby stelselmatig verpesten door het hobby-element eruit te verwijderen. Heel vreemd, maar daardoor niet minder waar. Neem barbecuen bijvoorbeeld. Het leuke hieraan is dat je het zelf doet. Je controleert zelf de temperatuur, de kolen en houdt het vlees in de gaten. Je bent er actief mee bezig. Maar je kunt het voor jezelf verpesten met allerlei gadgets die al deze activiteiten van je overnemen. Je kunt je bbq uitrusten met een geautomatiseerde ventilator die de kolen netjes op temperatuur houdt. Sterker nog, je kunt het hele proces van bbq’en automatiseren als je dat zou willen, maar is het dan nog wel een hobby? Je kunt je vrienden wel heel stoer laten zien dat jij een bbq-computertje van €450,- hebt die zij niet hebben, en daarmee bewijzen dat het onwetende losers zijn.

BBQ

Hou het een hobby

Kortom, mannen van het internet, let erop dat je hobby een hobby blijft. Je kunt best veel geld in je hobby steken, maar let erop dat het dan niet veranderd in een verkapte vorm van bankhangen en naar je hengel/bbq/computer of iets anders kijken veranderd. Je hebt een hobby omdat je het zelf leuk vindt, niet omdat je stoer moet doen tegenover andere mannen van het internet.