Een glas rode wijn per dag is gezond voor je. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wat je niet weet is dat een goed bier drinken per dag wellicht gezonder is. En nog beter is dat je ook niet meer bang hoeft te zijn voor de gevreesde bierbuik.
Voordat je een gat in de lucht springt van geluk en doorleest, een kleine waarschuwing. Al het volgende goede nieuws wordt direct verpest als je teveel bier drinkt. Zoals met alles, geldt bij het drinken van bier ook: doe het met mate en doe het uit blik.
Bier is een bron van vitamines en mineralen
Zoals je misschien wel weet, wordt bier gebrouwen van alleen maar gezonde grondstoffen. Namelijk water, granen, hop en gist. Dat zorgt ervoor dat dit drankje vol zit met essentiële voedingsstoffen. In een glas bier zitten evenveel antioxidanten, meer proteïnen en meer Vitamine B dan in wijn. Een Nederlandse studie heeft zelfs uitgewezen dat het vitamine B6 gehalte in bierdrinkers 30% hoger ligt dan bij niet-drinkers. Daarnaast bevat bier magnesium, selenium, kalium, fosfor en biotine.
Daarnaast is er meer goed nieuws voor onder andere jouw pens. Uit onderzoek van de University of California is gebleken dat bier zowel vezels, prebiotica en niet verteerbare koolhydraten bevat die de gezondheid van jouw darmflora gunstig beïnvloedt. Daarnaast bevat bier ook nog eens goede hoeveelheden silicium, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van botten en bindweefsels. Onderzoek hiernaar laat zien dat een dagelijks biertje dus ook nog eens goed kan zijn voor sterke botten. In tegenstelling tot het oh-zo gezonde melk.
Een langdurig onderzoek onder de bewoners van Framingham, Massachusetts liet zien dat de mannen gemiddeld zo’n 20 tot 33 procent meer silicium tot zich namen dan de vrouwen. Dit gezonde feit werd herleid naar het gegeven dat mannen in het stadje meer bier dronken dan de vrouwen.
De vrouwen consumeerde niet alleen minder silicium, ze absorbeerden ook nog eens minder omdat de primaire bron van het mineraal voor de dames lag in het eten van bananen en groene bonen. Het silicium uit deze twee bronnen is veel lastiger op te nemen dan hetgeen in bier te vinden is. Het menselijk lichaam neemt maar 4 procent van het aanwezige silicium op uit een banaan tegenover 65 procent uit alcoholvrij bier.
Bier is goed voor hart en bloedvaten
Alle alcohol, mits in gematigde hoeveelheden, is goed voor de hart en bloedvaten. Dat is inmiddels vaak genoeg aangetoond. Het verlaagd de hoeveelheid slechte en verhoogd de hoeveelheid goede cholesterol bij gezonde mensen. En bier is misschien nog wel de gezondste onder de alcoholische dranken omdat het een flinke dosis polyfenolen bevat. Dit is een stof die antioxidanten, anticarcinogene, anti-inflammatoire, oestrogene en antivirale eigenschappen vertoont. Dit kan de reden zijn dat veel studies steeds vaker aangeven dat bier een gezonde toevoeging aan jouw dieet kan zijn.
Zo toonde een grote enquete aan dat mannelijke bierdrinkers beduidend minder risico lopen op kransslagader aandoeningen dan mannen die zich beperkten tot rode en witte wijn en sterke dranken. Een studie onder 70.000 zusters die een middelmatige hoeveelheid bier dronken toonde aan dat ze minder last hadden van een hoge bloeddruk dan hun wijn en sterke drank drinkende collega’s. Ook is aangetoond dat het drinken van bier de structuur van de aderen van gezonde niet-rokers direct verbeterd. En alsof dit allemaal nog niet genoeg goed nieuws is, bleek uit een studie onder 48 mannen met een hartaandoening dat de bloedwaardes verbeterde onder de mannen die bier dronken. Bij de mannen die alleen mineraalwater dronken veranderde er niets.
Maar die bierbuik dan?
Ah, het stigma dat de bierliefhebber steekt: de bierbuik. We willen allemaal bier drinken, maar die pens die daarbij hoort, die willen we niet. Goed nieuws, want er zijn inmiddels 47 verschillende studies geweest die allen geen duidelijke verbintenis tussen het drinken van bier en de dikke buik konden vinden. Dat wil niet zeggen dat het er niet mee te maken heeft. Alcoholische dranken staan bekend om het feit dat ze veel calorieën bevatten. En hoe groter de hoeveelheid calorieën jij tot je neemt, hoe meer je er moet verbranden om op gewicht te blijven. Ga jij dus elke avond op de bank hangen en zitten tanken, dan komt die pens er sowieso. Of je nu cola of bier drinkt. Dik word je.
En dan nog wat slecht nieuws
Helaas is niet alles geweldig aan jouw favoriete drankje. Veel verschillende studies hebben namelijk een link aangetoond tussen het drinken van middelmatige hoeveelheden alcohol en borstkanker. Uit 98 onderzoeken is gebleken dat vrouwen die maar één enkel alcoholhoudende drankje weg werken per dag, 11 procent meer kans hebben op het vormen van borstkanker. Gelukkig klinkt het erger dan dat het is want statistisch gezien loopt 2,38% van de vrouwen rond de 50 het risico om borstkanker te krijgen. Door het drinken van alcohol zou dit kunnen verhogen naar 2,7%. Daarnaast zijn alle onderzoeken hiernaar niet eenduidig. Zo richt geen enkel onderzoek zich specifiek op bier en nemen sommige het risico van roken niet eens in acht. Daarnaast lijkt het dat het grootste gedeelte van de onderzoeken de link legt tussen het drinken van alcohol en het verlagen van het de hoeveelheid foliumzuur in het bloed. Iets wat dan weer gelinkt wordt aan kanker. Een grote kanttekening hierin is dat bier de hoeveelheid foliumzuur in het bloed zelfs kan laten toenemen. Op dit gebied is dus duidelijk nog veel meer onderzoek nodig.
Nog een laatste notitie
Hoewel al deze dingen geweldig klinken, zijn niet alle onderzoekers het hierover eens. Waarom niet? Omdat de onderzoeken niet puur en alleen op bier en alcohol gericht zijn. De onderzoeken worden gedaan onder mensen die een normaal leven leiden en dus niet onderworpen worden aan strikte eisen die een onderzoek kunnen verbeteren. Hierdoor denken bepaalde onderzoekers dat mensen die vaker drinken ook rijker zijn en daardoor op andere manieren ook beter met hun gezondheid omgaan. Hierdoor zouden de resultaten uit deze onderzoeken niet direct gelinkt kunnen worden aan het drinken van een biertje.
Maar waar het allemaal uiteindelijk op neer komt is dat niet-drinkers zouden moeten gaan drinken, en dat veel-drinkers moeten minderen. Want een alcoholisch drankje per dag is goed voor je. En dan is bier blijkbaar de beste en meest gezonde keuze. Naast dat het ook nog eens de lekkerste is natuurlijk.
Bron: Fix.com