Geloof het! Bier is echt beter uit blik

exc-5c2e6a4caa4a998b320655f8

Scroll this

Laten we het voor eens en altijd duidelijk zijn: bier is beter uit blik. Hoe hard je ook nog blijft denken dat je metaal proeft in de laatste twee slokken Heineken die je neemt, toch is bier beter als het uit een amluminumium container komt. 

Het moet maar eens gedaan zijn met je fobie voor blikbier. Alle vooroordelen die je erover hebt zijn compleet ongegrond en het is tijd dat je eens leert waarom je bier juist uit blik moet drinken. En nee, ik ga hier niet een hele tirade over ‘hipster craft beer’ beginnen. Ja, die heren en dames nemen het voortouw in de blikrevolutie, maar daar zijn duidelijke redenen voor.

Laten we beginnen bij het begin: het hele leven van bier bevindt zich in blik, hele grote blikken. Die noemen we ook wel tanks. Daar wordt het in gebrouwen en daar proef je ook niets van, en heb je ook nog nooit wat van geproefd ook. Dus daar hebben we het al: die metaalsmaak die je proeft zit tussen je oren.  

Bier in metaal

De reden dat bier in metaal gebrouwen wordt, is niet alleen omdat het het ideale materiaal ervoor is, het houdt ook nog eens licht buiten. Bier houdt niet van licht, daar gaat het oud en muf van smaken en dat vinden wij bierdrinkers maar niks. Zelfs brouwer Heineken erkent dat, want het is de hele reden dat ze hun ‘Extra Vers’ flesjes in papiertjes hebben gewikkeld. Mooie marketingpraat, want je kunt net zo goed een blikje Heineken kopen, die is net zo ‘vers’. 

Tot zover zijn we het er dus over eens dat bier in blik langer vers blijft en dus beter smaakt. Daarnaast heeft blik nog meer voordelen. Met name voor je portemonnee: blikjes wegen minder en nemen minder ruimte in beslag dan flesjes. Daarom is transport van bier in blik vele malen goedkoper en efficiënter en zou dat dus moeten resulteren in goedkopere bieren bij de bierwinkels van Nederland. 

Ook is aluminium oneindig en veel makkelijker te recyclen dan glas. Daarnaast zijn er in Nederland brouwerijen die niet met omgespoelde flesjes, maar alleen met nieuw glas willen werken. Dat helpt allemaal niet mee in prijs en milieu en maakt jouw tripje naar de supermarkt om die lege krat in te leveren eigenlijk nutteloos.

Bier in blik

Nog niet overtuigd van alle voordelen van bier in blik? Dan heb ik nog een argument voor je: tapbier. Dat vind je ongetwijfeld het lekkerst, want het wordt lekker vers getapt. Maar wat staat er onder die tap? Juist: een gigantisch blik dat we een fust noemen.  

Nou niet meer miepen en die flesjes lekker laten voor wat ze zijn. Koop en serveer voortaan bier uit blik. Dat is beter voor iedereen en vooral voor je smaakpapillen.  

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.