Healthy AF: Slaap beter door deze simpele aanpassing

exc-569cdf82a976af8774f092cf

Scroll this

Zit je lekker te gapen achter je beeldscherm? Niet zo lekker geslapen vannacht? Naast dat het bewezen is dat vroeg opstaan een vorm van marteling is, kun je jouw slaapproblemen wellicht oplossen met deze simpele aanpassing in jouw leven.

Kort door de bocht gezegd is namelijk aangetoond dat gezond eten een directe uitwerking heeft op de kwaliteit van slaap. En dat betekend dat slecht eten (voedsel dat veel suikers en verzadigde vetten bevat) resulteert in een lichtere en slechtere slaap.

Hier kwamen de onderzoekers van American Academy of Sleep Medicine achter nadat ze dertien vrouwen en dertien mannen van rond de 35 jaar vijf nachten bij hen lieten slapen. Deze mensen sliepen gemiddeld tussen de zeven en negen uur per nacht. Hierbij kregen de deelnemers de eerste drie dagen van de test voedsel wat speciaal voor hen was klaargemaakt door voedingsdeskundige. De laatste twee dagen mochten de slapers zelf bepalen wat ze aten.

Het viel hierbij op dat het eten van de eerste drie dagen veel vezels en relatief weinig verzadigde vetten bevatte, zeker in vergelijking met het eten dat door de slapers zelf gekozen werd. De impact die het eten op de test had, was groter dan verwacht. Met het voorgeschotelde eten sliepen de mensen gemiddeld na 17 minuten tegenover 29 minuten bij het eigen eten. Ook was het eten van de eerste drie dagen veel lager in suiker, waardoor de mannen en vrouwen veel dieper sliepen en daardoor ook beter uitgerust waren.

Het grootste probleem bij deze ondervindingen is dat het lijkt dat mensen hierdoor heel makkelijk in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen. Slecht eten betekent slecht slapen, waardoor je vermoeider bent en dus slechtere keuzes gaat maken op het gebied van eten waardoor je weer slechter gaat slapen en ga zo maar door. Maar dat betekent ook dat er een grote kans ligt. Degene die in deze cirkel zitten hebben dan maar een keer een goede dosis wilskracht nodig om op het goede pad te komen. Want goed eten betekend goed slapen en daardoor ook meer energie om goede keuzes te maken voor goed eten.

En nu niet denken dat jij wel met dat uurtje minder slaap per dag kunt leven, want er zijn al studies die aantonen dat een slaapgebrek kan leiden tot hoge bloeddruk, diabetes en andere cardiovasculaire aandoeningen. Dus doe verstandig en ga wat gezonder eten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

 

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *