Stylish AF: Winterjassen guide

exc-581389d79de4bb0d0e8749ab

Scroll this

Wanneer de dagen korter worden en de nachtvorst er weer aankomt, wordt het tijd voor de winterjas. Misschien kan jij wat hulp gebruiken dit seizoen. Ik heb een paar warme en minder warme jassen voor je op een rij gezet die jouw garderobe deze winter goed aanvullen.

De bomber

Deze jas vind zijn weg weer terug uit de nineties. Ze zijn er zowel in de korte als lange versie. Het voordeel van deze jas is dat je er niet alleen hip uitziet, het draagcomfort van deze jas is ook nog eens hoog. Ze zijn vaak licht van gewicht en niet al te warm. De kleur varieert dit seizoen van donkergroen, antraciet en donker rood tot basic zwart. Leuk is ook dat ze vaak een metallic look hebben in plaats van het standaard mat. Dit is een enorme trend deze winter! Daarnaast is het fijn om te weten dat deze jas goed tegen regen en sneeuw kan. 

De softshell 

De softshell jas vind je veelal in sportwinkels en wordt vaak het hele jaar door gedragen voor vele buitensporten zoals zeilen en fietsen. Het is een lichte, waterafstotende stof en niet geheel onbelangrijk, erg soepel. Deze jas houd je warm, maar ademt ook. Eigenlijk ideaal voor het hele jaar door. Maar in de winter heb je toch een warmere jas nodig. Je kunt hiervoor op zoek gaan naar een softshell jas met fleece voering. De toevoeging van deze stof zorgt ervoor dat je lekker warm blijft terwijl je niets aan soepelheid verliest.

De dons jas

Deze jas is perfect als je een echte kouwkleum bent. Dons is een isolerende maar ook ademende stof. Nadeeltje is dat de jassen wel wat zwaarder zijn dan andere. Als je vaak op de fiets naar het werk of school gaat, kies je een langer model. Heb je een jas nodig waarmee je alleen even de auto mee in en uit moet, dan kun je beter kiezen voor een korte versie.

Het gewatteerde overhemd

Heb jij het in de winter zelfs nog benauwd? Dan bied deze jas uitkomst. Erg warm is hij niet, maar daar ben je niet naar opzoek. Helaas laat de waterafstotendheid ook iets te wensen over, maar deze jas is zeker hip en heeft een extreem een hoog draagcomfort. Vroeger waren er alleen gewatteerde overhemden in houthakkers stijl te vinden, sinds een paar jaar zijn ze er ook in bijvoorbeeld grijze stof en zelfs dit jaar gespot in jeansversie.

De wollen jas

Classy AF zullen we maar zeggen. In mijn vorige blog over winter trends vind je deze jas al. Zoals toen al geschreven was, zitten er nogal wat nadelen wol. De jas kan slecht tegen water, is niet erg warm en veel modellen zijn enorm getailleerd. Het oogt classy maar alleen als je deze deze jas aanschaft in precies de juiste maat. Wil je een jas voor erbij of eens een uitdaging aangaan? Ga dan op zoek naar een wollen jas. De kleur? Een wollen jas in cognac bruine kleur is dit najaar helemaal het einde.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten winterjassen te verkrijgen, maar ik hou het voor nu op deze 5 jassen omdat ik je meer tips wil geven voor het aanschaffen en onderhoud van je jas.

Voordat je een jas gaat kopen moet je je eerst goed bedenken wat je wilt. Zoals eerder beschreven is een wollen jas niet voor je weg gelegd als je veel in de buitenlucht bent. Wil je een jas die je beschermt tegen extreme kou, of loop je het liefst in de winter nog zonder jas? Ga dan op zoek naar een lekkere dunne jas, of stap de sportwinkel eens binnen voor een ski/snowboard jas. Ook deze jassen mogen zeker! 

Als je op jacht gaat naar een winterjas, probeer dit dan slim aan te pakken. Let goed op de maat. Soms moet er onder je winterjas een dikke trui. Vraag in de winkel of je een trui mag passen onder je jas. Zo voorkom je een miskoop voor de jas die jij het grootste gedeelte van het jaar, waarschijnlijk aan hebt.

Verder, en dit is zeker niet onbelangrijk, is de prijs van een winterjas is vaak gelinkt aan de kwaliteit ervan. Wees niet bang om voor een goede jas wat dieper in de buidel te tasten. Misschien doe je er wel een paar jaar mee. Waar je bij een donzen jas op kunt letten is dat er aan de rits van de jas een zakje met dons hangt. Dit is om aan te duiden dat het een echte donsjas is. Verder heb je nog de kaartjes waar nooit iemand op let zoals met het merk Thinsulate erop. Dit is een merk dat doormiddel van verschillende laagjes isolatie een dons jas nabootst. Een jas met Thinsulate kaartje is daardoor lichter van gewicht en mocht het idee van een donzen jas je niet helemaal aanspreken, dan is dit dus een uitkomst!

Verwacht jij veel water en is je jas niet geheel waterdicht of afstotend? Spuit hem in met schoenenspray. Op deze manier komt er een laagje over de jas heen die je nog een beetje extra beschermd tegen de regen. Heb je een fikse bui gehad, spuit de jas dan nogmaals in. Heb je een wat duurdere ski of softshell jas aangeschaft? Dan hoeft dit niet.

Kortom, nu ben je helemaal op de hoogte van de jassen waarmee je dit seizoen de straat op kunt. Daarnaast weet je ook waar je op moet letten bij de aanschaf en bij het onderhoud ervan. Meer heb je niet nodig om de perfecte jas te vinden. Succes!

Tosca is de vaste style advisor voor Nitch.nl. De 28-jarige jonge dame heeft er ondertussen al meer dan 6 jaar op zitten in de modewereld. Ze heeft zich daarbinnen vooral gespecialiseerd in de jeans. Ze geeft haar klanten en de lezers van deze site graag advies omdat iedereen eruit kan zien als David Beckham. Je kunt haar vinden op Instagram

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *