Waarom je Red Wing moet kopen en Dr Martens moet laten lopen

Scroll this

Topkwaliteit schoenen vinden is lastiger dan je denkt. Zeker als het iconische merk Dr Martens ineens troep blijkt. Het alternatief waar je geen spijt van krijgt komt uit Amerika en heet Red Wing.

Laten we eerst even tackelen waarom je mij zou moeten geloven op dit punt. Ik heb geen track record als schoenhistoricus en ben ook geen schoenexpert. Maar toch weet ik wat ik aan mijn voeten heb gehad en ben ik best goed in researchen van dingen. Ik ben niet voor niets jaren journalist geweest voor meerdere bladen en online uitgaves. Die kennis pas ik blijkbaar ook toe voor de lappen leer en rubber die ik aan mijn voeten hijs. Al komt hier ook naar boven dat je een oude aanname niet altijd meer at face value kunt nemen.

Dr Martens

(Geen) topkwaliteit

Denk je aan Dr Martens boots, dan denk je aan topkwaliteit schoenen uit Engeland, maar dat is gelijk de eerste fout die je maakt. Het echte Dr Martens bestaat niet meer. Nadat het jaren geleden op het punt an overlijden stond, werd het overgenomen door een Chinese investeringsmaatschappij. En dan kun je wel raden wat er daarna met de kwaliteit gebeurt. Juist, die gaat overboord, want de heren investeerders willen zoveel mogelijk geld verdienen op een goede naam waar jaren aan gewerkt is. Kwaliteit is dan ondergeschikt aan geld en dus worden de bronmaterialen van slechtere kwaliteit en gaan de vakmensen eruit in ruil voor machines en simpele werknemers die de hele dag één simpele taak aan een lopende band doen.

Slechte prijs-kwaliteit van Dr Martens

Wat je nu dus voor je zuurverdiende 18000 centen bij Zalando besteld is een far cry van wat je verwacht te krijgen. De Dr Martens die ooit bedoeld waren om voetpijn te verlichten zijn niets meer dan loszittende slobberpatta’s waar je leuk mee voor de dag kunt komen. En dan is €180 best een hoop geld.

Red Wing - collection

Maar gelukkig is een serieus alternatief. Een schoen die al sinds begin 1900 op dezelfde manier gemaakt wordt door een bedrijf waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Red Wing. De dames en heren uit Minnesota doen waar ze goed in zijn en zetten met trots elk paar Iron Rangers of Moc Toes in elkaar. Ze hebben hun eigen leerlooierij om ervoor te zorgen dat elke schoen van dezelfde hoge kwaliteit dierenhuiden wordt opgebouwd. Vervolgens naaien ze die lappen leer zo stevig in elkaar dat jij als koper je de rest van je leven (of in ieder geval de aankomende 20-30 jaar) geen zorgen hoeft te maken over het feit of de Red Wings aan je voeten uit elkaar zullen vallen. Het enige dat je moet doen is ze natuurlijk onderhouden en af en toe voorzien van een nieuwe zool.

Overstappen naar Red Wing

Enkele jaren terug was ik op zoek baar een kwalitatief goed paar schoenen. Al snel ging mijn hoofd naar Dr Martens en kocht ik de iconische 1460-stijl. Staat goed, loopt goed en gaat lang mee. Tenminste, dat dacht ik. Eenmaal in huis was het niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Maar goed, ik gaf het voordeel van de twijfel, want je moet je Docs altijd even inlopen. Maar dat inlopen verbeterde het geheel niet. Ja, het leer werd slapper en soepeler (was het al bij aankoop) maar dat zorgde voor meer problemen dan oplossingen. De schoenen gingen nog losser zitten en boden minder en minder steun. Na een paar maanden voelde het nog niet goed en slingerde ik Google aan om uit te zoeken wat er aan de hand was. Had ik een slecht paar of is dit normaal bij Dr Martens?

Dr Martens unsplash

Google trok de beerput open en sloopte eigenlijk alle goede vooroordelen die ik had over de schoenen van het voorheen iconishe Britse merk. Kort door de bocht bleek het een Chinese manier te zijn om mij op te lichten en van mijn zuurverdiende centen te beroven met een wanproduct. De Dr Martens waren snel daarna weg. Op zich prima, maar ik zat zonder kwalitatief goeie boots. Gelukkig had ik nog een oude mogelijke oplossing uit de krochten van mijn grijze massa weten te vissen: Red Wing Shoes.

Red Wing 875 Moc Toe

Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Red Wing. Destijds deed ik er geen reet mee, want zulke dure schoenen kocht ik niet. Ook kwaliteit boeide niet bepaald, het ging meer om de looks. Nu, een decennium later, is het eerder een gelijkspel: looks boeien, maar kwaliteit is even belangrijk. Ik wist nog dat ik de Moc Toe (875 voor de die-hards) een heel tof model vond, maar dat ik er geen €300 voor over had. Ook was me bijgebleven dat mensen die schoenen kopen voor zo ongeveer het leven. Tijd om wat meer onderzoek te doen naar dit schoeisel.

Dat bleek verrassend makkelijk, want Red Wing is een uiterst gevestigd merk. Een die is opgebouwd uit kwaliteit. Je leest en ziet er werkelijk niets anders over. En zelfs celebrities als Ryan Gosling, Bradley Cooper en David Beckham zweren bij verschillende modellen van het merk. Niet heel gek ook.

Belachelijk duur

Nu was ik niet direct verkocht, want €300 voor een paar schoenen is eigenlijk belachelijk. Dat denk ik nog steeds, al ben ik nu wel eerder bereid om het er nog een keer aan uit te geven. Ik vond mijn Moc Toes uiteindelijk ietsjes goedkoper bij Footway waar ik na 3 paar uiteindelijk op de goede maat uitkwam. Red Wings hebben een aparte maatvoering die in mijn geval ongeveer 2 maten kleiner uitvalt. Ik heb ze wel expres iets aan de krappe (niet korte) kant gekocht, want het internet vertelde mij dat het stugge leer zich na een paar maanden gewonnen geeft en zich naar je voer vormt. Het waren dan ook twee hele zware en af en toe pijnlijke maanden, maar nu heb ik een paar boots die precies om mijn voet horen. Ik kan ermee doen wat ik wil zonder dat ik me zorgen hoef te maken of ik ze beschadig of niet. Ze zijn ertegen bestand.

Ik heb de Moc Toes nu ongeveer een jaar en de zool begint wat te slijten, maar dat ligt in de lijn der verwachtingen. Ik maak me er niet druk om, want een nieuwe zool kun je er makkelijk onder laten zetten. Een service die ze bij Red Wing Amsterdam graag voor je uitvoeren.

Red Wing 875 Moc Toe

Red Wing Moc Toe Vs Dr Martens 1460?

Uiteindelijk is het eigenlijk niet eerlijk om de Dr Martens het op te laten nemen tegen de Red Wings. Het is op alle fronten een oneerlijke strijd. Op kwaliteit wint Red Wing het met gemak, op het gebied van stijl kun je een discussie aangaan. Maar in dat geval is het wellicht ook handig om even te kijken naar de iconische Red Wing Iron Ranger en/of Blacksmith. Twee van de meest verkopende modellen van het Amerikaanse merk. Ze bestaan al sinds begin 1920 staan vandaag nog even goed onder je spijkerbroek. Je kunt er dan ook blindelings vanuit gaan dat dit over 20 jaar nog steeds het geval is. Dat kun je bij Dr Martens waarschijnlijk ook wel, maar in dat geval ben je al wel 10x naar de winkel geweest voor een nieuw paar in plaats van 2x naar de schoenmaker voor een nieuwe zool. Dus die €300 die je nu uitgeeft aan de “dure” Red Wings heb je er over 2-4 jaar alweer uit.

Footnote

Naast al dit gezever over kwaliteitsschoenen is het ook goed om mee te nemen dat je niet alleen een keer duur koopt, maar ook 9x minder weggooit. En dat in een maatschappij waar we toch al graag alles na een paar keer gebruiken wegflikkeren. In dit geval kun je dus echt beter een beetje meer uitgeven. Het is beter voor het milieu, je voeten en je gevoel voor stijl.

Naast dit alles is Red Wing opvallend open over de wijze waarop ze hun schoeisel bouwen. Ze hebben er een hele serie YouTube-filmpjes over. Zie hier: