Drink als Ron Swanson met de Lagavulin 11: Offerman Edition whisky

Scroll this

Acteur Nick Offerman, bekend van zijn rol als Ron Swanson in de comedyserie Parks & Recreation, werkt samen met whiskymerk Lagavulin en introduceert een speciale whisky, zodat jij ook eindelijk eens als een echte kerel kunt drinken.

Een beetje man drinkt niet alleen een slap pilsje, maar durft zich ook te wagen aan sterke drank. En met sterke drank bedoel ik geen vodka of rum, want dat is nog steeds voor mietjes. Nee, dan heb ik het over whisky. Het goudgele nectar of the Gods. In mijn geval ben ik al jaren fan van Lagavulin. Voor een glaasje 16 jaar gerijpt vocht en een dikke steak kan je me wakker maken. En niet alleen mij, maar ook man der mannen Nick Offerman.

Lagavulin 11 Offerman Edition Drie flessen

11-jarige

Offerman kwam op 29-jarige leeftijd in aanraking met Lagavulin. Maar door zijn rol als Ron Swanson in Parks & Recreation raakte hij pas echt betrokken bij de destilleerder. En dat terwijl Swansons vaste drank geheel per toeval een glas Lagavulin 16 was. De twee werkten steeds vaker samen en produceerden in de afgelopen paar jaar grappige video’s. Deze kwamen rond de feestdagen uit en draaiden voornamelijk om Offerman en zijn fles Lagavulin. Destijds ging het nog om een standaard fles 16-jarige whisky van het merk, dit jaar zullen we hem waarschijnlijk zien met een fles 11-jarige drank.

De jarenlange samenwerking heeft er namelijk toe geleid dat Offerman dit jaar gevraagd werd of hij zijn favoriete whisky wilde komen uitzoeken in Schotland. Deze zou Lagavulin vervolgens in flessen gieten en als speciale Offerman Edition op de markt brengen. Gewoon omdat het kan.

Lagavulin 11 Offerman Edition verpakking

De beste Lagavulin

Hoe de whisky echt smaak moet je zelf ondervinden. Offerman laat er niet veel over los. Hij blijft een beetje cryptisch en legt uit waar hij naar opzoek was bij het vinden van de beste Lagavulin in een van de warenhuizen: I suppose it’s interesting, it feels like it’s right in pace with my woodworking tastes. I like simple and bold things. So I like to build a Craftsman oak table in the style of Gustav Stickley much in the same way that I like my Scotch to have signature peat and smokiness. For some reason, I tend towards the bucolic so I want to taste some leather and some soil. If there’s some actual oak sawdust stirred into the mix it won’t hurt my feelings.”

De flessen Lagavulin 11: Offerman Edition moeten deze maand in de schappen van de lokale slijter staan. Nederlandse prijzen weet ik op het moment van schrijven nog niet. In de VS gaat een 0,75cl $75 kosten. Het is dus niet gek om te denken dat de prijs in Nederland rond de €75,- zal liggen.

(Update: de Nederlandse importeur van Lagavulin zegt bezig te zijn met het in het assortiment opnemen van de Lagavulin Offerman Edition. Wanneer deze beschikbaar is wist men niet te vertellen. Ook over mogelijke prijzen werd niets losgelaten. Voor kan ik je wel de Lagavulin 16 aanraden.