Waarom Budweiser het beste pils ooit is

Foto: Giuliana Catachura - Unsplash

Scroll this

Ho, wacht, veeg eerst het schuim uit je mondhoeken voordat je verder leest. Haal even rustig adem. In door de neus, uit door de mond. Goed, laat me je nu rustig uitleggen waarom Budweiser het beste pils ooit is.

Voordat we verdergaan, eerst een disclaimer: nee, mijn smaakpapillen zijn niet kapot. Ja, ik geniet nog steeds even goed van een lekker craft biertje* op zijn tijd en ja ik weet dat Budweiser niet bepaald een explosie van smaak is.

Goed, dat gezegd hebbende is Budweiser het beste pils dat er bestaat. Punt uit, dat is mijn oordeel. Daar moet u het mee doen. Goenavund.

Budweiser is Amerikaans piswater

Nee, dat is te kort door de bocht. Laat ik vooropstellen dat er qua smaak betere pils bestaat. Persoonlijke favoriet is nog altijd Hertog Jan. Maar toch pak ik sneller een Budje. Soms heb ik namelijk gewoon zin in iets simpels, in een makkelijk en verfrissend biertje. En dan valt het Amerikaanse piswater – zoals velen het oneerbiedig noemen – toch beter in de smaak.

Flessen Budweiser
Foto: Liv Hema – Unsplash

Budweiser is als geen ander pils bij de eerste slok zo verwelkomend en rustgevend als welk ander bier dan ook. En dat wil niet zeggen dat het compleet smaakloos is, want dat is het zeker niet. Het is ongeëvenaard ‘smooth’ zoals de gelikte ‘muricans zouden zeggen. Het is als een vriendelijke omhelzing van smaakpapillen. Een aai over de tong in plaats van een wakker schuddende, bittere aanval.

Noma of Cannibale Royale?

Laat het me je anders met een voorbeeld uitleggen: het is vrijdagmiddag. Je bent net klaar met de hele werkweek. Je bent moe, maar je krijgt twee opties om je avond door te brengen. Je kunt ervoor kiezen om een indrukwekkend 16-gangen menu bij Noma in je eentje te eten. Kies je dat niet, dan moet je naar Cannibale Royale om een halve kilo dood rund van de BBQ weg te werken met je beste vrienden. Ga je dan in pak opgestoken 6 uur lang zitten te knibbelen aan kleine, maar enorm smaakvolle hapjes, of ga je gewoon lekker genieten van het leven?

Makkelijke keuze toch. Ik zou naar Noma gaan, want zo ben ik. Die kans krijg je niet elke week. Maar dan zou ik wel de hele tijd in mijn achterhoofd hebben dat ik net zo lief met goede vrienden gezellig had kunnen zitten doen. Nee, dat lieg ik. Ik zou Noma episch vinden. Ik had de ervaring liever gedeeld met anderen, maar het is even niet anders.

Die makkelijke, gemoedelijke en gezellige ervaring bij het vleesrestaurant kan volgende week, en die week erna, en die week erna ook nog.

Noma is dat veel te dure blik craft beer waar je van de ene smaaksensatie in de andere valt. Het is heerlijk, maar eigenlijk niet geschikt voor de vrijdagavond. Cannibale Royale is de Budweiser. Geen moeilijk gedoe, maar precies wat je nodig hebt op dat moment.

Budweiser
Foto: Fabio Alves – Unsplash

Perfect bij comfort food

Nog een voordeel van een Budweiser: je kunt hem bij elk gerecht serveren. Hij zal nooit andere smaken in de weg zitten, maar ook niet zo zeer complementeren. Maar dankzij de frisheid past hij perfect bij comfort food, zoals bijvoorbeeld een hamburger (zo maak je overigens de beste burger van je leven).

Kortom, ja ik ben het met je eens dat Budweiser niet het smaakvolste bier ooit is. Maar nee, ik ben het niet met je eens dat je hem daarom maar gelijk moet wegzetten als slap Amerikaans piswater. Die Amerikanen, met hun alles omvattende strijd voor comfort en gemak (alles is groot, ruim en zacht daar) hebben deze filosofie perfect doorgevoerd in hun ‘King of Beers’. Budweiser is koning comfort en dat is wat pils moet zijn.

Ter volledigheid: ik word niet door Budweiser of Anheuser-Busch betaald voor dit artikel. Dit is mijn pure en ongezoute mening.

*Onder craft beer versta ik met zorg gemaakte bieren waarin de kunde van de brouwer en eventueel zijn vaardigheden op het gebied van lagering op houten vaten getoond worden. Ik versta hieronder dus geen Taksi-IPA’s en Cupcake-stouts. Niet alles hoeft dik, zoet en vooral onmogelijk duur te zijn.