Bierliefhebbers zijn eigenlijk verschrikkelijke snobs

exc-5c34dde470a6adc5874d2f2d

Scroll this

De craft beer-scene is er één die volgens de leden alleen maar bestaat uit liefde. Liefde voor speciaalbier en liefde voor de medemens. Lekker iedereen in z’n waarde laten, of je nou een Amstel ramt of een Bourbon County Brand Stout soldaat maakt. Maar iedereen die z’n ogen en oren een beetje open heeft gedaan weet dat dit al lang niet meer zo is.  

Waar de serieuze wijndrinkers als vervelende elitaire snobs bestempeld worden, gebeurt dat bij de serieuzere bierdrinkers (nog) niet. En dat terwijl ze exact hetzelfde gedrag vertonen. Voorheen werd er nog niet neergekeken op iemand die van een Leffe Tripel genoot, nu is diegene te dom om te poepen. Hij moet immers toch wel weten dat er veel betere tripels bestaan? En daar komt dan ook nog bij dat die Belgische meuk echt niet meer kan. Er is zoveel meer dan dat, de Belgen moeten meegroeien met de rest van de craft beer-scene. Tenminste, als je een die-hard beer nerd mag geloven.

Het snobisme, waar de beer nerds zo hard tegen vochten om buiten te houden, is toch de bierwereld binnen geslopen. En dat is heel erg jammer, vooral voor de mensen binnen de craft beer-wereld zelf. Ze pushen elkaar om exclusiever en ‘beter’ te drinken. De bieren moeten duurder en zeldzamer, want anders tel je niet meer mee. Het is bijna een spelletje verpissen geworden. Daarnaast is het niet toegestaan om de ‘beste’ bieren ter wereld minder of niet lekker te vinden. Als je die bieren niet te harken vindt, dan snap je het drinken van craft beer nog niet.

Precies dat doen wijnliefhebbers al jaren terwijl er meerdere malen is aangetoond dat zelfs de experts op dat gebied het verschil tussen een witte en een rode wijn niet kunnen onderscheiden. Nu is het volledig logisch dat elitair en snobistisch gedrag de wereld binnensluipt aangezien het een typische mannenwereld is. En zoals altijd moeten mannen elkaar aftroeven met meer en beter. Daar gaan enkelen dan te ver in en die verpesten het weer voor de rest.

Laten we voor iedereen hopen dat de biersnobs zichzelf een keer betrappen op hun gedrag en zich aanpassen. Dat maakt het genieten van een biertje, van welk type of merk dan ook, leuker voor iedereen en kunnen we weer gaan doen waar het allemaal mee begonnen is: gezellig met gelijkgestemden genieten van mooie bieren.

 Maar wacht

Voordat je me nu als hater bestempeld, ook ik heb mezelf betrapt op het snobistische gedrag wat ik hierboven beschrijf. Gelukkig heb ik mezelf hierop kunnen betrappen en probeer ik het nu te laten voor wat het is. Ik stond namelijk op het punt om het niet alleen voor mezelf, maar ook voor mensen om me heen te verzieken. Ik mocht van mezelf geen pils of een simpele IPA meer drinken omdat het simpel niet kon. Ik dronk beter en dat moest altijd en overal. Terwijl ik af en toe een pilsje of dat simpele IPA’tje best lekker vind. Die drink ik nu ook en ik laat de mensen die Belgische bieren drinken lekker in hun waarde, al ben ik het niet eens met hun wansmaak.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *