Battlefield 2042 op de PS4, wel of niet kopen?

Scroll this

De nieuwe Battlefield 2042 staat op het randje van release (19 november), maar is het wel de moeite om hem te kopen als je een PS4 hebt?

Het mag geen geheim zijn dat ontwikkelaar Dice Battlefield 2042 in de basis maakt voor de next-gen consoles en de PC. Heb je, net als ik, nog steeds geen PS5 of Xbox Series X One S koelkast weten te bemachtigen, dan krijg je een slappe versie van de game voorgeschoteld. En dat terwijl de EA wel verwacht dat je er de volle mep voor neertelt. Dat klinkt als een slechte deal, toch?

Wat ik bedoel met een slappe versie? Denk eens aan de helft van het aantal spelers op de gigantische maps, 64 in plaats van 128. Dat houdt in dat je 2x zoveel op zoek bent naar een tegenstander om neer te schieten. Dat lijkt me niet echt bijdragen aan de fun factor.

Battlefield 2042 specialist met wingsuit voor wervelwind

Wervelwind door de kamer

Ook de visuele pracht en praal komt natuurlijk helemaal niet over op een current-gen apparaat. Een PS4 of Xbone smelt nog net niet als een en een wervelwind in je beeld verschijnt. In de beta die ik speelde ging het dan ook niet heel soepel als dit natuurverschijnsel op mijn beeld verscheen.

Aan de andere kant kreeg ik wel het gevoel alsof er een lokale wervelwind in mijn kamer aan het huishouden was, want de ventilator van de PS4 draaide overuren. Ik denk dat de PS5-speler deze ervaring mist.

De ontwikkelaar zegt wel dat Battlefield 2042 op de PS4 en Xbone op een vloeiende 60 FPS in 1080p draait. In de praktijk is dit nog niet bewezen. In de bèta liep ik vaak genoeg tegen slide-show-achtige frame rates aan. Nu weet ik dat we te maken hebben met een ervaring op basis van een bèta, maar ik weet ook op basis van ervaring dat er nooit heel veel meer verandert aan een bèta.

De grote visuele bugs worden er vaak nog uit gepolijst, maar drops in frame rate zijn lastiger te verhelpen. Zeker in een game waar op elk moment enorm veel afspeelt. De enige optie lijkt om draw distances in te korten, maar dat houdt in dat je minder ver kunt kijken. Lijkt me ook geen goede optie voor een game waarin alle maps en afstanden groot zijn.

Volledige Battlefield 2042 ervaring?

Afgezien van graphics of andere technische beperkingen, is het meer de vraag of je op de PlayStation 4 en Xbox One wel de volledige ervaring krijgt die DICE en EA beloven. Ik denk namelijk van niet. Zeker niet omdat je bij Battlefield 2042 geen enkele single player-ervaring krijgt, het is een multiplayer-only titel. En juist op dat gedeelte moet je inleveren. Alsof het gebrek aan een next-gen console nog niet erg genoeg is.

Het hele verhaal klinkt nu vooral alsof je geen PS4- of Xbone-editie van Battlefield 2042 moet kopen. En dat zou ik ook zeker niet op de eerste dag in de winkel doen. Waarom niet? Omdat je hopelijk eerder dan later overstapt naar een next-gen console. En als je dan een fysieke editie van de game hebt gekocht, moet je bijbetalen voor een upgrade naar de next-gen editie. Niet ideaal.

Battlefield 2042 screenshot

Er is een uitzondering

Je kunt dit omzeilen door op dag 1 een digitale editie te kopen. Hier zit namelijk een gratis upgrade naar de PS5- of Xbox Series X-editie in verwerkt. Dit geldt alleen voor digitale edities, omdat je de digitale versie niet kunt doorverkopen. Het zou natuurlijk erg leuk zijn als de PS5- of Xbox Series X-bezitter voor een paar tientjes een tweedehands current-gen Battlefield 2042 op de kop tikt en vervolgens helemaal gratis een next-gen versie krijgt van EA.

Maar zoals je weet zijn digitale edities nog steeds één tot twee tientjes duurder in de aanschaf. Zeker op de eerste dagen/weken na release. Dus eigenlijk geldt de voorgaande alinea alleen voor lui die een PS5 zonder disc-player of een Xbox Series S willen aanschaffen.

In mijn optiek lijkt het me dus niet heel snugger om direct bij release Battlefield 2042 te kopen als je geen dikke PC, PlayStation 5 of Xbox Series X hebt. Voor een halve game-ervaring kun je beter even wachten tot je er de helft voor hoeft te betalen. In dat geval heb je grote kans dat hij nog beter draait dankzij de vele patches en updates die er in de tussentijd geweest zijn. Tenzij je een verstokte Battlefield-fan bent of heel hard bent uitgekeken op Warzone.