Suicide Squad: nergens zo goed als de belofte

exc-5834860229687f68b7a7fdd2

Scroll this

Je neemt een aantal van de meest kleurrijke badguys en girls uit het DC universum en laat ze een team vormen om een nog groter kwaad te bestrijden. The Dirty Dozen alleen dan voor superhelden dus. Klinkt goed, zeker als je ziet dat de film gemaakt wordt door de man achter o.a. Fury en mensen als Will Smith, Jared Leto en Margot Robbie in de hoofdrollen vertolken. Kan niet misgaan zou je kunnen concluderen. Helaas is de werkelijkheid anders.

Het begin van de film zet eigenlijk de toon voor de rest. Het is een visueel en sonisch bombardement waarin de helft van de hoofdrolspelers wordt voorgesteld. Er wordt relatief lang stilgestaan bij Deadshot (Smith) en Harley Quinn (Robbie) waarna de andere badguys in sneltreinvaart worden afgeraffeld. Alsof vanaf het begin al duidelijk was dat dit duo de hele film op hun schouders moet nemen. Dat dit voorstellen gebeurd middels flashbacks en een hele berg muziek maakt de introductie tot een soort 10 minuten durende MTV-show.

Dit begin zet de toon omdat de rest van de film voelt als een stapel losse fragmenten die nergens echt samenkomen. Neem het moment dat Harley een ruit inslaat om een tasje te stelen (iets dat al ruimschoots in de trailers te zien was). Dit slaat volledig dood omdat het niet wordt opgebouwd. Had men een halve minuut de groep vol spanning door de straat laten lopen en had het dan gebeurd, dan had je de grap verkocht. Nu valt het in het niets.

Sowieso heeft de hele film een dubbele tone of voice van de film. Aan de ene kant is het hard en schuwt men neergeschoten mensen niet. Aan de andere kant voelt het als een high tech versie van de Power Rangers. De film is daarmee te kinds voor volwassenen en de heftig voor de jongere kijker. Iets wat Marvel tot op heden vele malen beter doet dan DC. Maar dat terzijde.

Smith en Robbie zijn zoals eerder geschreven duidelijk de sterren. Smith is stoer en emo, terwijl Robbie supersexy is en net even over the top gek doet. Leto stond voor de ondankbare taak The Joker over te nemen van Heath Ledger. Hij faalt hierin jammerlijk. Niet alleen zou de film vrijwel hetzelfde verloop hebben gehad als hij er niet in zou hebben gezeten, maar zijn Joker is gewoonweg niet sterk genoeg. Het is te gemaakt en kan in werkelijk niets tippen aan Ledgers meesterlijke rol. Leto zelf verweet dit aan allemaal scenes die uit de film zouden zijn geknipt. Maar nu ik de langere versie ook heb gezien, moet ik constateren die het toch echt aan Leto zelf heeft gelegen.

Suicide Squad had alles in zich om een hele toffe film te worden. De trailers zorgden voor een dikke hype, maar helaas kan het eindresultaat niet tippen aan die hype. Hoe graag je ook wil dat de film goed is zul je echt niet anders kunnen dan constateren dat het een slechte film is. Volgende keer beter hoop ik, want het gegeven biedt zeker mogelijkheden.

Suicide Squad is nu verkrijgbaar via de iTunes store en 3 december op DVD en blu-ray

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *