Healthy AF: Het hebben van een kutbaan kan je je gezondheid kosten

exc-57bdc7bdd482e92729921eae

Scroll this

Denk je dat het al erg genoeg is dat je nu dagelijks werkzaamheden moet doen waar je doodongelukkig van wordt? Dan wordt het nog erger voor je. Volgens een nieuwe studie is het hebben van een zielzuigende baan in het begin van je carrière namelijk de reden dat je op je 40ste een slechte gezondheid zult hebben. 

Onderzoekers van de Ohio State University hebben het hebben van een kutbaan tussen de begin 20 en eind 30, gelinkt aan een slechtere gezondheid op 40 jarige leeftijd. “We hebben ontdekt dat slechte baantevredenheid een afbrekend effect heeft op de gezondheid. Deze effecten kunnen zich rond het 40ste levensjaar tonen,” vertelt Doctoraal student Jonathan Diriam die de leiding heeft over de studie.

Deze studie werd gedaan onder 6.432 amerikanen die al vanaf 1979 meedoen aan deze studie. Toen waren de deelnemers tussen de 14 en 22 jaar oud. Samen met associate professor of sociology Hui Zheng nam Diriam baan tevredenheid onder de loep. De deelnemers werd gevraagd dit te beoordelen met een cijfer 1 tot en met 4. Waarbij 1 natuurlijk staat voor “zwaar klote” en 4 staat voor “beter kan niet”. Er werd in de gaten gehouden in hoeverre deze cijfers veranderden gedurende de periode totdat een aantal deelnemers gezondheidsklachten begon te krijgen nadat ze 40 werden. 

Om een beter beeld te krijgen van de deelnemers, werden ze in groepen geplaatst. Deze werden onderverdeeld in doorgaans hoge, doorgaans lage en van hoog naar lage en van laag naar hoge werktevredenheid. Als basis werd de doorgaans hoge groep genomen. Hun gezondheid werd vergeleken met die van de andere groepen en niet geheel verrassend bleek deze veel beter. Hierdoor kon de conclusie getrokken worden dat werktevredenheid een belangrijke factor is bij de gezondheid van mensen.  

De lui die niet zo blij waren met hun werk in hun vroegere carrière gaven aan dat ze eerder last hadden van een depressie, dat ze zich vaker druk maakten en moeilijker goed onder slapen toen ze de 40 passeerden. Naast deze geestelijke problemen vertoonden deze mensen ook vaker fysieke problemen. Zo hadden ze vaker last van hun rug en waren vaker verkouden. Maar niet iedereen had hier zoveel last van. De werknemers die een stijgende lijn vertoonden in hun geluk op de werkvloer hadden deze klachten niet. 

Dat houdt dus in dat wanneer je op dit moment zwaar ontevreden bent over je huidige baan, het misschien verstandig is om eens verder te gaan kijken. Je toekomstige zelf zal je bedanken.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *