Healthy AF: Snooze je vaak? Dan ben je waarschijnlijk intelligenter

exc-5889edb02e69cf7ecdf40b80

Scroll naar beneden

Ben jij iemand die met geen mogelijkheid uit bed te rammen is als de wekker afgaat? Druk je minimaal vijf keer op de snoozeknop voordat je überhaupt in staat bent om een oog open te doen? Dan is er goed nieuws voor je: je bent waarschijnlijk extra intelligent!

Onderzoekers van de London School of Economics, de University College London en de Birckbeck College hebben dit namelijk uitgevonden. Niet dit precies, maar ze hebben uitgevonden dat nachtbrakers over het algemeen intelligentere mensen zijn. Dit kwam naar boven toen ze de Savanna-IQ theorie gingen onderzoeken. Deze theorie beweert dat mensen met een hoger IQ makkelijker aan een nieuwe omgeving kunnen wennen en dus makkelijker de door onze voorouders ingebakken gebruiken kunnen loslaten. Hieraan voegde ze onze interne klok toe.

Mensen zijn doorgaans wezens die overdag leven. Dit komt voort uit het verleden. Toen liepen mensen ’s nachts het gevaar om aangevallen te worden door de nachtelijk jagende beesten. Het was dus slim om gebruik te maken van het daglicht en jezelf veilig te verschansen als het donker werd.

Voor het onderzoek werden meer dan 2.000 adolescenten 8 jaar lang gevolgd en werd hun slaaproutine en intelligentie bijgehouden. Hierbij viel op dat kids die al vroeg een hoger IQ hadden, ook meer ’s nachts deden. Dat zette zich door naar de latere levensjaren waarbij het gebruikelijk werd om laat te gaan slapen en laat wakker te worden.

Hieruit werd dan ook de conclusie getrokken dat intelligentere mensen vaker ’s nachts bezig zijn dan minder intelligente mensen. Daarmee werd de Savanna-IQ Theorie dus gedeeltelijk bevestigd. De mensen met een hoger IQ hebben het oude gebruik van wakker worden bij zonsopgang en slapen bij zonsondergang los weten te laten en werken op hun eigen tijden.

Dus de volgende keer als je je wekker door je nachtkastje slaat, hoef je je niet meer schuldig tevoelen. Het is immers niet jouw fout dat je intelligenter bent dan je baas die je verplicht om zo vroeg uit je bed te komen.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.