Lagavulin Lion’s Fire – Special Release 2021: de koning is terug

Lagavulin 12 Lion's Fire en Lagavulin 26 Lion's Jewel

Scroll this

Elk jaar komt Lagavulin met een aantal special releases. Dit jaar de whisky omgedoopt tot koning van Islay. Net als de koning van de jungle, vandaar de naam Lion’s Fire en de leeuw op het etiket.

Ik heb zelden zo snel “JA, DIE MOET IK HEBBEN” geroepen als toen ik de Lagavulin Lion’s Fire Special Release 2021 voor het eerst zag. Het is een twaalfjarige Lagavulin die volgens de smaaknotities niet zo rokerig is als andere varianten. Toch voert deze smaak de boventoon en wordt het ondersteund door zwarte peper en toffee. De afdronk doet vrijwel hetzelfde, maar wordt vergezeld met een hint limoen.

Lagavulin 12 Year Old Special Release  2021 The Lion's Fire
Lagavulin 12 Year Old Special Release The Lion’s Fire

Druppeltje water

En dan hebben we het hier over de whisky direct uit de fles. Dat houdt in dat meer dat de helft van de inhoud van je glas uit alcohol bestaat. Lagavulin Lion’s Fire heeft namelijk een alcoholpercentage van 56,5%. Gezien de smaaknotities kan ik me indenken dat de speciale editie baat kan hebben bij een druppie water.

Maar voordat ik of jij dat kan testen, moeten we nog een maand wachten. Lagavulin brengt de special releases dit jaar ergens in november uit. Dat houdt in dat Nederlandse prijzen ook nog niet bekend zijn. Maar als we er vanuit gaan dat de distilleerder net als alle voorgaande jaren de speciale edities een tientje duurder maakt, moet je waarschijnlijk €150 neertikken voor 700ml Lagavulin 12 year old Lion’s Fire Special Release 2021.

En zo’n prijs doet toch wel een beetje pijn. Zelfs voor mij als sucker voor Lagavulin. Ik noem mezelf letterlijk een sucker, want ik trap doorgaans met open ogen en geopende portemonnee in de hoge prijzen die het merk voor z’n whiskies vraagt. Toch ga ik stevig nadenken bij prijzen van meer dan €100 of meer voor een fles drank.

Lagavulin 26 Year Old Special Release 2021 The Lions Jewel
Lagavulin 26 Year Old Special Release The Lions Jewel

26 jaar oud

En daarmee is het ook 100% zeker dat ik de andere speciale variant van Lagavulin niet ga kopen. Dit is namelijk een 26 jarige fles met 44,2 procent alcohol die helemaal is afgewerkt op PX/Oloroso first fill vaten. Dat klinkt natuurlijk geweldig, en ook de doos en etiket zijn prachtig, maar de prijs doet toch een traantje of twee opwekken. Je moet 1.650 Engelse ponden voor een fles neertikken. Dat is omgerekend een kleine twee duizend euro. €1.922,50 om precies te zijn.

Voor die niet zo geringe investering haal je de smaak van onder andere toffee, cake, houtvuur en koolstof in huis. Ik heb geen idee hoe koolstof smaakt, maar de heer die dit mocht proeven heeft waarschijnlijk met zijn tong in een uitgebrande bbq geroerd om dit te kunnen identificeren.

Diezelfde meneer zegt dat de afdronk dik en vol met gezouten karamel zit. Ook vond hij as van een sigaar. Het enige dat ik hierop kan zeggen is dat hij waarschijnlijk een aparte hobby heeft. As van een sigaar…

Maar goed, heb je twee ruggen liggen en ben je bereid om ze uit te geven aan een fles drank en kan je wachten tot november, laat het me dan even weten. Ik kom graag koolstof en as van een sigaar proeven.