Ailsa Bay is ‘s werelds meest technologisch geavanceerde whisky

Scroll this

Als je aan whisky denkt, dan denk je aan sterke drank die al eeuwen op dezelfde manier gemaakt wordt. Ailsa Bay doet het net ietsjes anders. De whisky distilleerder gebruikt moderne technologie om de smaak te perfectioneren.

Whisky is een drank met een schare diehard fans. Van die fans die eisen dat je whisky uit Schotland zonder ‘e’ schrijft en whiskey uit Ierland met een ‘e’ schrijft. Of van die heren die beweren dat bourbon geen whisky is. Kortom, er kunnen oneindige discussies gevoerd worden over het goudgele drankje. Maar het lijkt erop dat relatief nieuwe distilleerder Ailsa Bay daar schijt aan heeft. Het heeft de eeuwenoude manier van whisky maken ‘gehackt’ en doet het op hun eigen, moderne manier. De distilleerder gebruikt moderne technologie om de smaak te perfectioneren.

PPM

Smaak van whisky is afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal deeltje fenol of hydroxybenzeen dat in de drank rondzweeft. Dit ingredient wordt doorgaans gemeten in PPM, oftewel ‘Parts Per Million’ en kan variëren van 0 tot wel 160. Veel distilleerders meten de hoeveelheid van dit ingredient en bepalen aan de hand daarvan hoe rokerig een whisky smaakt.

Ailsa Bay doet daar nog een schepje bovenop. Het heeft een methode ontwikkeld om de zoetheid in PPM uit te drukken. Dit noemen ze, heel origineel, SPPM. Het proces om dit te meten komt uit het hoofd van hun eigen master blender Brian Kingsman. Naast de meetmethode bedacht hij ook dat de Ailsa Bay 1.2 (het is de tweede en verbeterde versie van de whisky) 019 SPPM en 022 PPM moet hebben om de perfecte smaaksensatie en de perfecte balans tussen rokerigheid en zoetheid te garanderen. De 48,9% alcohol zorgt voor de nekslag van de drinker.

Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke

Sneller op smaak

Om die precieze waardes keer op keer te behalen laat Ailsa Bay de 1.2 op een ietwat andere manier ‘agen’ dan normaal is. Het verse destillaat gaat niet in gigantische vaten, maar in kleine Hudson Baby Bourbon vaten van tussen de 25 en 100 liter. Daarmee komt de 1.2 sneller op smaak dan als hij in 200+ liter vaten gegoten zou worden. Na zes tot negen maanden gaat het goedje voor enkele jaren in ongebruikte en gebruikte American Oak vaten om de smaak te perfectioneren.

Als klap op de vuurpijl wordt elke fles Ailsa Bay 1.2 voorzien van een kunstwerkje. Alleen wordt die niet door mensen gemaakt, maar door een speciaal algoritme dat de gegevens van de smaak omzet in een uniek patroon.

Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke is ook gewoon in Nederland verkrijgbaar. Het is alleen niet een van de goedkopere whisky’s die je kunt krijgen. Hij is in verschillende shops te krijgen voor een gemiddelde prijs van €75,-.