Ga op play date met de Playdate handheld console

Scroll this

Een nieuwe handheld in de tijd van de superkrachtige iPhones? Yup, gamemaker Panic durft het aan met hun nieuwe Playdate, een retro mini-console met een compleet nieuwe insteek.

De tijd van de handhelds zoals de Gameboy, PSP, PS Vita en zelfs de Lynx is al jaren op sterven na dood. Er is namelijk geen enkele reden meer om zo’n ding op zak te hebben als je iPhone of Android telefoon 30x keer krachtiger is en je die toch altijd bij je hebt. Serieus gamen kan dan ook al prima op die apparaten, al heb je soms nog een add-on nodig om de besturing wat te verbeteren. Juist op dat laatste punt denkt Panic, een Engelse game-bouwer, onderscheid te maken met de Playdate.

Playdate in actie

Slinger

De schattig ogende handheld heeft namelijk een uiterst unieke feature aan de zijkant: een slinger. En nee, die is niet om het apparaatje op te laden, dat doe je gewoon met de USB-C aansluiting. Die slinger is een essentieel onderdeel van de besturing van de games die op de Playdate zullen verschijnen. Hoe dat precies gaat werken weten we nog niet, want de te verschijnen games zijn allemaal nog geheim. Ze zullen onderdeel van het eerste seizoen worden. Deze bestaat uit 24 gratis games die in een reeks van 12 weken beschikbaar gesteld zullen worden. Dat vertaalt zich naar één game per week.

Het downloaden van de games zal volledig automatisch gaan. Als je jouw Playdate aanzet verschijnt de nieuwe game als magie op je scherm. Natuurlijk dien je hiervoor wel je mini console op je Wi-if-netwerk aan te sluiten. Zonder internet gaat downloaden erg lastig. Voor nu houdt Panic het bij 24 games en 1 seizoen. Of er nog meer seizoenen komen hangt af van de verkoop van het apparaatje.

Playdate handheld

Playdate kopen

Hoe die verkoop in z’n werk gaat is ook nog niet helemaal duidelijk. Je kunt het machientje in de nabije toekomst op play.date bestellen voor $179. Om precies te weten wanneer Playdate beschikbaar zal zijn moet je je inschrijven voor Panics nieuwsbrief. Ze zullen je dan een mail sturen waarin je een pre-order link krijgt. Voor de rest is het nog koffiedik kijken.

Als je dan klaar bent met het staren naar koffieprut, kun je je ogen wenden tot het “speciale zwart-wit scherm” van de aparte creatie. Voor de prijs zou je een LED of LCD-kleurenscherm verwachten, maar Panic koos bewust voor een kleurloos scherm van zwart. Een zonder raster en zonder backlight. Het is bijna helemaal terug naar de tijd dat je met je Gameboy in het donker een lamp moest opzoeken om Mario te sturen. Een vreemde keuze dus, maar volgens de makers moet je het zien om te geloven dat het echt goed werkt en vooral goed past bij de Playdate.

Update 07-06-2021

Panic heeft zojuist een update gegeven over de status van de Playdate console en diens prijs. Vooral dat laatste is belangrijk, want de kleine handheld console wordt iets duurder. Je moet er vanaf nu namelijk $179 voor neertikken. Gelukkig staat daar ook iets tegenover. Zo krijgt de Playdate dubbel zoveel geheugen: 4 gigabyte in plaats van 2. En krijg je in het eerste seizoen toegang tot dubbel zoveel games: 24 in plaats van 12. Vermoedelijk worden deze nog steeds over diezelfde 12 weken verdeeld worden, maar dit is nog niet zeker.

Morgen (8 juni) om 18:00 geeft Panic zelf een uitgebreide update over de Playdate op YouTube. Deze is live te volgen en daarin zal de fabrikant hoogst waarschijnlijk meer vertellen over het live gaan van de pre-orders. Hier hintte ze namelijk al naar in de eerdere update. We kunnen dus alleen maar zeggen: stay tuned!

P.S. De content in het artikel is geüpdatet naar de laatste bekende informatie.