Playdate kopen in Nederland? Zo werkt het!

Scroll this

De schattige handheld console van Panic: de Playdate, is vanaf juli te bestellen. Levering gebeurt kort erna. Maar hoe haal je zo’n ding naar Nederland? We hebben het nagevraagd.

De nieuwe retro handheld Playdate is over een paar dagen vooruit te bestellen op de website van de ontwikkelaar. Dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar tijdens de laatste persconferentie hadden de mensen van Panic het nergens over eventuele leveringen buiten The Great US of A. Ook prijzen werden niet omgerekend naar andere valuta dan de US Dollar. Na 20 minuten leuke dingen gezien te hebben (zoals voorproefjes van de 24 games uit season 1) was er dus weinig duidelijk over hoe, wat, waar, wanneer, waarom en vooral of we het kleine machientje ook in NL, of de EU zouden kunnen krijgen.

Playdate Hello

Playdate in Nederland

Daarom stelden we wat vragen aan Greg Maletic, Directory of Special Projects bij Panic. Als eerste wilden we natuurlijk weten of de Playdate ook naar Nederland zou komen. Daarover was de heer niet heel duidelijk, voornamelijk omdat het bij Panic nog niet heel duidelijk is wat er buiten de grenzen van hun thuisland gaat, of kan gaan gebeuren. “We zijn nu bezig met het afronden van de lijst met landen waar we de Playdate naar zullen verzenden. Die lijst zullen we publiceren en updaten naarmate de tijd vordert.” Vooralsnog geen idee of Nederland daartussen zit dus. Het lijkt er zelfs een beetje op dat dit niet het geval is. Greg vervolgt: “We starten met een korte lijst zodat we de Playdate met zekerheid kunnen leveren. Natuurlijk zal die lijst ook groeien. Het doel is om iedereen die er één wil hebben, er één te leveren.”

UPDATE!

Ondertussen weten we dat de Playdate bij de lancering leverbaar is voor Nederlanders. Als je een van de gelukkigen bent die het apparaatje op 29 juli mag pre-orderen, moet je direct het hele aankoopbedrag plus verzendkosten betalen. Niet dat je ergens aan vast zit, want een pre-order kan kosteloos en zonder opgaaf van reden geannuleerd worden. Laat je de pre-order staan, dan regelt Panic dat jij voor het eind van 2021 een Playdate in handen hebt. Bestel je later, dan komt de levering pas in 2022.

Eventuele accessoires kunnen pas op de dag van de lancering besteld worden. Wanneer die dag precies is…

Stockholm

Nu vertelde Panic in de presentatie dat de hardware ontwikkeld en ontworpen werd in Stockholm. Dat is niet zover van Nederland, hell, we zouden er in de auto heenrijden om een Playdate op te halen als het nodig is. Maar dat blijkt niet te kunnen. We vroegen Maletic namelijk of de Stockholmse ontwerpers wellicht ook zouden gaan leveren om de EU zo makkelijker te voorzien van de console. “Voor nu zal alles vanuit de US geleverd worden. Als de vraag vanuit de EU zo groot blijkt, dan zullen we ook daar een distributiecentrum starten.” Kortom: pre-order dat ding zoveel mogelijk om een levering naar NL sowieso mogelijk te maken. Spam ze desnoods elke dag.

Prijs in Euro

Dan was er nog een belangrijk ding waar we naar moesten vragen: de prijs. Zoals je weet worden producten vanuit de US niet standaard van Dollar naar Euro omgerekend om op de Europese prijs uit te komen. Sterker nog, we betalen op dit content steevast meer dan wat de Amerikanen doen. Of dat ook zou zou zijn voor de Playdate antwoordde Greg niet zo positief als we hoopten: “Als jouw land BTW heft op geïmporteerde goederen, dan komen die er inderdaad nog bij.” Dat houdt dus in dat je 21% BTW plus eventuele bijkomende verzend- en inklaringskosten bij de prijs van $179 moet rekenen. Uiteindelijk wil Panic deze rekenkundige opgaaf wel bij de besteller weghalen: “We werken aan een ‘Fully Landed’ systeem waarbij de klant direct kan zien wat de Playdate hem of haar in totaal zal kosten. Daardoor zou je dus niet verrast moeten worden door kosten die achteraf door derden in rekening gebracht worden.”

Al met al weten we dus nog niet wanneer we een Playdate in Nederland kunnen bestellen en hoeveel hij dan precies gaat kosten. Voor nu is het hopen dat we met ons kleine kikkerlandje op de shortlist staan en als eerste kunnen bestellen. Wat de uiteindelijke kosten dan zijn, zullen we zien wanneer de pre-orders open gaan.

Playdate handheld

Afwachten

Voor nu is het dus afwachten. Maar geen nood, want zodra we meer weten, updaten we dit artikel natuurlijk direct. Kom dus af en toe terug voor meer informatie. En hou ook de site van de Playdate zelf in de gaten -> play.date

Wil je meer weten over de Playdate en zijn games, dan kun je dit artikel ook checken.