Lagavulin Offerman Edition Guinness Cask Finished moet je met paps delen

Scroll this

Nick Offerman werkt dit jaar opnieuw samen met Lagavulin, maar haalt er een derde partner bij: Guinness. Het resultaat: Lagavulin Offerman Edition: Guinness Cask Finished.

Vaderdag kwam dit jaar bijna te vervallen. Waarom? Omdat Lagavulin teveel whisky had geproduceerd en dreigde dit in de baai voor de deur van de distilleerderij weg te kieperen. Als laatste redmiddel belde ze acteur en Lagavulin-liefhebber Nick Offerman. Misschien dat de handige Harrie een oplossing had voor het overschot. En geheel toevallig had hij die, maar daarvoor had hij wel wat hulp nodig van een bevriende brouwerij uit Ierland: Guinness. Hij vroeg daar heel netjes of hij wat vaten mocht lenen, want natuurlijk geen probleem was. Wie zegt er immers ooit “nee” tegen Offerman? Met een zeilboot volgeladen met lege Guinnessvaten trok de acteur naar de Schotse Islay eilanden en de rest is geschiedenis.

Lagavulin Offerman Edition Guinness Cask Finished

Guinness smaaktonen

Dankzij deze liefdadigheidsactie van de Amerikaan hebben we nu Lagavulin Offerman Edition: Guinness Cask Finished in onze wereld. Het is de ‘normale’ Lagavulin Offerman Edition die na zijn 11 jaar rijpen op Lagavulin-vaten nog vier maanden mocht relaxen in gebruikte Guinness-vaten. Volgens de makers zorgt dit voor wat extra koffie, chocolade en romige smaaktonen. Met andere woorden: de bekende Guinness-smaken komen nu ook naar voren in je favoriete dram. Overigens vragen wij ons af waar die vaten precies vandaan komen. Het blijkt namelijk dat houten vaten al sinds de jaren ’60 niet meer gebruikt worden door Guinness. Ook laat de brouwer hun bier doorgaans niet meer rijpen op vaten, dus dat doet creëert vraagtekens. Maar goed, we zijn geen experts op de inner workings van de Ierse brouwerij. Overigens heeft alleen de Amerikaanse tak uit Maryland iets met deze samenwerking te maken.

Of wij die smaken in Nederland ooit mogen meemaken? Geen idee. Drankgigant Diageo, die achter beide merken zit en de facturen van Offerman betaalt, heeft de originele Lagavulin Offerman Edition ook nooit in Nederland op de markt gebracht. Geen idee waarom niet, een antwoord op die vraag hebben we helaas nooit gehad. Maar we blijven goede hoop hebben. Een merk als Guinness kan de marketingwaarde van deze fles misschien wel tot een verkoopbaar niveau brengen.

Nick Offerman drinkt zijn whisky

Wij hopen er in ieder geval op. Want naast dat Lagavulin onze onbetwiste favoriet binnen het huidige whisky-aanbod is, staat Guinness ook hoog op de lijst van favoriete bieren. Ook Ron Swanson, eh, Nick Offerman is toch wel een held onder de helden.

Geen Offerman Edition? Welke dan wel?

Nu we weten dat de kans klein is dat de Lagavulin Offerman Edition: Guinness Cask Finished bij ons te koop zal zijn, hebben we wat alternatieven. We hebben de beste (en meest betaalbare) van de Lagavulin Whisky’s uitgezocht. Die hebben we op een lijst gezet die je hier kunt vinden.

Lagavulin Offerman Edition Guinness Cask Finished Product Shot

Mocht je onderstaande video niet kunnen zien, check dan Offermans YouTube-kanaal My Tales of Whisky. Sowieso een aanrader.

Lagavulin Offerman Edition Guinness Cask Finished Label

Update: reactie van Lagavulin over beschikbaarheid in NL

Zoals verwacht zullen de originele Offerman Edition alsook de Lagavulin Offerman Edition: Guinness Cask Finish niet in Nederland op de markt komen.
Neither release will be available in the Dutch market at this time, but you’re always welcome to visit us at our Distillery on Islay where the limited edition offering will be sold until supplies last, aldus de PR van het merk.

Alternatieven

Omdat deze versie van Lagavulin niet in Nederland beschikbaar is, kan je een kijkje nemen bij wat alternatieven. Ik schreef eerder een stukje over de beste Lagavulins die je in je kast hoort te hebben, of neem een kijkje bij de vijf beste rokerige whisky’s van 2021.