Koffie is dodelijk: hoeveel koffie mag je per dag drinken?

Scroll this

Als je een beetje leeft zoals de gemiddelde Nederlander, dan drink je flink wat koffie per dag. Maar wist je dat koffie dodelijk kan zijn? Wij vertellen je hoeveel koffie per dag veilig is.

Een normaal mens heeft dagelijks een paar bakjes pleur nodig om überhaupt op te kunnen starten. We noemen het geen verslaving, maar gewoon lekker. De gemiddelde Nederlander houdt het op (maar) drie bakkies per dag. Iets dat alleen maar goed is, want aan koffie worden een hoop gezondheidsvoordelen toegeschreven. Maar zoals met alles, bestaat er iets als te goed, of teveel. Dat geldt ook voor koffie. Je kunt je niet oneindig volgooien met het zwarte goud. Of het kan wel, maar dan ga je dood. Een van de belangrijkste ingredienten van jouw kopje koffie is namelijk al dodelijk in grotere hoeveelheden: water. Sterker nog, het is ’s werelds dodelijkste vloeistof ooit!

Cafeïne

Maar goed, terug naar de koffie, want die doodt ook jou als je niet oppast. En dan heb ik het hier niet over de cafeïnevrije variant, want die is even schadelijk als een kussengevecht. Plus als je dat kunt drinken, dan ben je waarschijnlijk toch al dood van binnen. Nee, een kopje zwart goud moet juist cafeïne bevatten om een beetje dodelijk te kunnen zijn. Gelukkig heb je zelf in de hand hoeveel koffie per dag in jouw maag terecht komt, en dus kun je ook controleren wanneer jouw favoriete drankje je omlegt. Je kunt je vroegtijdig overlijden dus ook voorkomen.

Calculator

Het precieze punt waarop jouw dagelijkse oppepper jou koud maakt kun je heel makkelijk berekenen met een speciale tool. Op de Caffeine Calculator kun je jouw specifieke drankje naar keuze invullen en de tool berekent hoeveel bakkies hiervan nodig zijn om je te doden. In mijn geval zou ik 94,2 bakjes van 236 ml moeten wegtikken. Omgerekend is dat 22,2 liter. Ik heb het vage vermoeden dat ik met mijn bovengemiddelde dagelijkse koffie-inname nog wel veilig zit.

Ben je nu toch bang dat je dood gaat door een bakkie koffie teveel? Stap dan over op bier! Dat is ook heel gezond en je kunt het ook nog eens op hele leuke locaties drinken! Wil je weten hoe je gezondheid er in z’n geheel aantoe is, dan kun je natuurlijk een check-up doen bij de dokter, maar wie doet dat nou? Je kunt ook juwelen als de Oura Ring of een Garmin Smartwatch gebruiken om inzicht te krijgen in hoe je er lichamelijk aantoe bent. Technologie is er immers om ons te helpen, toch?

1 Comment

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *