VSSL Java – Betere koffie maken thuis en in de wildernis

Scroll this

De beste koffie zet je met recentelijk gebrande bonen die je, enkele seconden voor het zetten, vers hebt gemalen. Iets wat al een uitdaging is als je thuis bent, laat staan als je in de wildernis bivakkeert. Tenzij je de VSSL Java hebt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit aan koffie drinken in de wildernis had gedacht. Maar omdat ik een AeroPress heb en er een vakantie naar Zweden op de planning stond, zag ik mogelijkheden. Er was alleen een probleem: ik ben gewend aan vers gemalen bonen, want ik heb een elektrische bonenmaler. Aangezien de bomen niet voorzien zijn van stopcontacten, moest er dus een handmaler komen!

VSSL Java in Zweden

Tijdens de zoektocht naar de perfecte maler werd al snel duidelijk dat er veel, heel veel handmalers zijn. Je hebt ze van glas, plastic, hout, metaal en alle andere denkbare materialen. Ook zijn de maalstenen, ook wel burrs genoemd, niet allemaal even goed. En als je niet oppast betaal je zomaar €300 of meer voor een handmatige koffiemaler.

Het vaststellen van wat eisen en een budget, hielp om het bos weer door de bomen te zien. Ik wilde graag een duurzame maler zonder glas of plastic (glas breekt tijdens het reizen en plastic vermijd ik als het even kan), met kwalitatief goede burrs. Ook zou het fijn zijn als hij niet te groot was en als het geheel onder de €200,- zou blijven.

Met dat eisenpakket was het niet lang zoeken. Er kwamen er twee uit de bus, de Porlex Mini en de VSSL Java. De eerste viel al snel af, want die wordt gemaakt van dun staal en produceert een ongelijke koffiemaling. De VSSL Java bleef dus over. En leek in eerste opzicht perfect. Gemaakt van dik RVS, voorzien van de RVS-burrs en ontworpen om draagbaar te zijn. De draaihendel verandert zelfs in een draaghaak waar je tientallen kilo’s aan kunt hangen. Niet dat dat op het eisenlijstje stond, maar toch handig, toch?

Het design en kwaliteit zijn ongeëvenaard

Nu moet ik zeggen dat ik gelijk al verliefd was op het design van het ding: afgewerkt zwart en brons geanodiseerd metaal (toevallig dezelfde kleuren als de koffiezetter die thuis op het aanrecht staat). Dat noemen we smaakvol. Daarnaast leek hij ook nog eens rete-praktisch. Als enige handmaler die ik tot nu toe heb gezien heeft hij namelijk een hendel die je kunt wegklappen en kunt gebruiken als ophangpunt. Alle andere malers hebben hendels die je los kunt halen, met of zonder deksel. Die moet je in de meeste gevallen los vervoeren. Niet handig.

VSSL Java in Zweden

Maar voordat ik overging tot koop, moest ik meer weten. Een klein onderzoek naar VSSL was nodig. Dit bleek een Canadees outdoor-merk dat staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Niet de eerste partij waar je een koffiemaler van verwacht. Maar dat weten ze gelukkig zelf ook. Daarom maakten ze niet blindelings een koffiemaler, maar deden ze eerst gedegen onderzoek voordat ze de Java op de markt durfden te brengen. Iets wat je terugziet in het gebruik van het apparaatje.

50 standen voor de perfecte smaak

Tijdens dat onderzoek kwam VSSL erachter dat de gemiddelde koffiesnob graag twee dingen wil: instelbare en consistente malingsdikte en een snelle maling. Daarom plaatste VSSL scherpere RVS-burrs en twee lagers in het maalmechanisme. Hierdoor gaat het malen snel, stabiel en is het resultaat een gelijkmatige koffiemaling. Vooral dat laatste is belangrijk, want daarmee bepaal je de uiteindelijke smaak van je kopje zwarte goud.

VSSL Java in Zweden

En die smaak kun je naar hartelust fine tunen met de VSSL Java en zijn 50 instelbare maaldiktes. Helaas is het vinden van de perfecte maalstand is nogal lastig. VSSL geeft geen indicatie van de grofte van de maling vooraf, dus je moet zelf op onderzoek uit. Ik denk dat ik er 10 tot 15 koppen koffie voor nodig had om erachter te komen dat ik op standje 23 de lekkerste koffie zet.

Klikjes tellen

VSSL is vergeten dat het handig zou zijn om op een of andere manier aan te geven op welke stand je de maaldikte van de Java heb ingesteld. Dit is nergens af te lezen en moet je dus maar onthouden. Je komt erachter door klikjes te tellen, in mijn geval dus 23. Als je het vergeet heb je weer 10-15 koppen koffie nodig (niet op 1 dag, dat is bijna dodelijk) om de voor jou perfecte maaldikte terug te vinden.

Even tussendoor: het heeft niets met de Java te maken, maar ik kwam er tijdens het proefproces achter hoe belachelijk veel verschil de grofte van je koffiemaling uitmaakt voor de smaak. Ik heb nog nooit zoveel verschillend smakende bakken koffie uit dezelfde koffiebonen gehaald.

VSSL Java met AeroPress

Koffie op een Zweedse berg smaakt beter

Ik kan je wel een ding vertellen: het maakt niet uit hoe goed je koffie is, hij smaakt altijd beter als je hem vers drinkt op een berg in Zweden met een uitzicht waar je U tegen zegt. En precies dat maakte de VSSL Java mogelijk. Goede koffie drinken waar je normaal niet van een lekker bakkie kunt genieten. Het is een ervaring die je moet meemaken.

Op een berg even rustig je koffie malen, in de AeroPress strooien en overgieten met heet water (uit de thermos of gekookt boven een vuurtje, het is aan jou) is geweldig. Dan is je dagelijkse bakkie in de ochtend ineens toch een beetje saai, hoe veel je daar ook van geniet.

VSSL Java heeft zijn plek in het koffieritueel veroverd

Terug van vakantie en weer vol op in ‘de sleur’ merk ik dat ik nog steeds naar de Java grijp voor mijn dagelijkse bakkie pleur. Niet alleen omdat ik heel blij ben met de consistentie die hij levert waardoor ik de smaak van mijn koffie perfect kan tunen, maar ook omdat ik het een fijn ritueel vindt.

Afwegen van de bonen, malen, in de AeroPress of Chemex strooien, wachten en genieten. Het is rustgevend.

Maar thuisgekomen liep ik ook voor het eerst tegen een klein probleempje met de VSSL Java aan: hij kan maar rond de 20 gram koffie per keer verwerken. 20 gram is meer dan voldoende voor één bakje koffie (ik gebruik 15 gram per 250 ml/gram water) maar zodra je twee of meer personen van dezelfde koffie wilt laten genieten, wordt het dus ook twee of meer keer malen. Als je dit dagelijks meerdere keren moet doen, dan kan ik me voorstellen dat het gaat vervelen. Gelukkig heb ik dat probleem maximaal één of twee keer per weekend.

Schoonmaken…

Ook is het schoonmaken een ietwat onhandig klusje. VSSL heeft er een borsteltje bij gedaan om de meeste koffieresten weg te vegen, maar er blijft meestal nog wat achter tussen de burrs. Ik blaas het geheel daarom elke keer schoon, maar dat kan voor een rommeltje zorgen. VSSL raadt ook aan om eens in de zoveel tijd de hele maler grondig te reinigen door de Java helemaal uit elkaar te schroeven.

VSSL Java op boomstronk

Dat gaat heel makkelijk door het instelmechanisme los te draaien. Hierdoor komen alle onderdelen los van elkaar en kan je makkelijk aan de schoonmaak. Nadeel is wel dat je na de grondige schoonmaak de maaldikte weer terug moet vinden. Zoals eerder gezegd staat die nergens aangegeven op de VSSL Java.

Betere koffie

Al met al had ik niet verwacht dat ik zo blij zou kunnen zijn met zo’n klein apparaatje. Niet alleen heb ik door de VSSL Java verse koffie in de wildernis van Zweden kunnen drinken, ook ben ik erdoor nog lekkerdere en misschien nog wel betere koffie gaan drinken.

Daarnaast misstaat hij, door zijn mooie design, niet op het aanrecht of op een plankje. Ook hoef je je niet druk te maken om deuken of andere grove beschadigingen, want de Java is gemaakt om een nucleaire explosie (niet echt) te overleven.

Toch is hij niet perfect. Zo kan je er maar ongeveer één bakje koffie per keer mee malen en is het schoonmaken en terug instellen van de malingsdikte niet heel gemakkelijk. Ook lijkt hij in eerste opzicht niet heel goedkoop met zijn prijskaartje van €170,-. Toch kan ik je de VSSL Java van harte aanraden. Maar dat kan ook komen doordat ik een beetje een vertekend beeld heb na die Zweedse wilderniskoffie…

Koop de VSSL Java bij:

MOTO Koffie

Bocca

Full disclaimer: VSSL betaalde mij niet om deze review te schrijven. Ook de links naar de shops zijn niet betaald of voorzien van affiliate links. Ik verdien er niets aan. De Nederlandse distributeur stuurde een VSSL Java ter review op.