Jouw hipster hybride is helemaal niet zo milieuvriendelijk als je denkt

exc-5afb2ebd70a6ad5c27cf84ec

Scroll this

Oh oh oh, wat zijn we weer lekker milieuvriendelijk bezig door in een Toyota Prius of een Mitsubishi PHEV te rijden. Fijn voor de portemonnee en voor het milieu toch? Amper peut verbranden omdat we op stroom rondrijden en dus bijna geen vieze gassen uitstoten. Well isn’t that cute, BUT IT’S WRONG.

Veel mensen beseffen het nog niet, maar een hybride of elektrische auto kan net zo of zelfs nog vervuilender zijn dan een benzineverbrander. Klinkt onlogisch, maar toch is het waar. Die stroom waar de hybride of de stekkerbak op rijdt, die wordt niet magisch uit de lucht getrokken, die wordt ergens geproduceerd. En dat proces is niet altijd even milieuvriendelijk.

De juice komt in veel gevallen nog uit een kolencentrale en wanneer dat het geval is, dan kunnen we er een hoop wiskunde op loslaten waardoor blijkt dat iemand met een Prius of een PHEV, of een Tesla even milieuvriendelijk als het gemiddelde petje in z’n Peugeot 205 GTI is. Tenzij deze vlam vat en uitbrandt natuurlijk, dan is de Peugeot ten alle tijden vele malen smeriger.

In Nederland hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken over de afkomst van de stroom. In 2015 kwam nog 28,7% van alle elektra uit de toen nog draaiende 10 centrales. Sinds 2017 draaien er nog maar vijf en dat houdt in dat we in ons landje een Tesla volledig kunnen opladen en er zeker van kunnen zijn dat we nog lang niet zo milieubelastend zijn als de gemiddelde dode dinosaurusverbrander. In andere landen is dat helaas nog niet het geval.

Uitzondering op de regel is de robuste, pure, ambachtelijke, eerlijke, organische, biologische en authentieke met hand gemaakte energie van stel hipsters met baarden. Die doen alles op de meest milieuvriendelijke manier die je je kunt bedenken. Of zoiets.