Goede en eerlijke koffie voor thuis? Deze moet je hebben

Scroll this

Echt lekkere koffie drinken en de wereld een beetje beter maken. Het kan tegelijk. Hoe? Door verder te lezen.

Koffie is de benzine van de werkende ziel. Zonder een schappelijke bakkie peut ‘s ochtends loopt de hele economie keihard vast. Daarom is het vooral nu – maar eigenlijk altijd – enorm belangrijk dat de het bakkie zwarte goud van een degelijke kwaliteit is. Nog beter is dat de koffieboer ook nog wat aan zijn harde werken overhoudt. Daarom hebben we twee bedrijven gevonden die niet alleen jou van een geweldige bak pleur voorzien, maar ook de hardwerkende koffieboer van wat extra centen voorziet.

Koffie-branden

Wakuli

Enige tijd geleden kwam ik bij toeval bij het relatief jonge bedrijf Wakuli terecht. Inmiddels heb ik al een aantal kilo verse bonen bij de dames en heren achter het bedrijf gekocht. En als ik verse bonen zeg, dan is daar geen woord aan gelogen. Wakuli brandt de koffiebonen namelijk enkele dagen voordat ze bij jou (of mij) op de mat landen. Veel verser kan je het niet krijgen.

Daarnaast halen ze bonen bij kleinschalige boeren uit verschillende landen vandaan. Ik drink zelf de Wakuli New Origin koffie. Dit is een single origin specialty koffie die elke twee maanden veranderd. Daardoor drink je af en toe een ander bakkie pleur, en dat kan ik erg waarderen. Wil je dat niet, dan kan je kiezen voor de Wakuli Blend. Een zorgvuldig samengestelde mix van bonen waarmee je elke keer dezelfde smaak in je koffiemok giet.

Het mooiste is dat echt iedereen beter wordt van dit initiatief. Niet alleen krijg jij een van de lekkerste koffies die je ooit gedronken hebt, ook houdt Wakuli er nog iets aan over en worden de boeren aan de andere kant van de wereld ook nog eens vele malen beter beloond dan wanneer je een willekeurige zak bonen uit de supermarkt haalt.

Kopen doe je hier: Wakuli

Verse koffie

Moyee Coffee

Naast dat ik elke twee weken een vaste levering van Wakuli ontvang, wil ik ook wel eens afwisselen. In dat geval kom ik terecht bij Moyee. Een vergelijkbaar initiatief als Wakuli, maar met een groot verschil: Moyee laat de koffie in het land van herkomst branden. Daarmee blijft er meer geld in de economie van dat land achter. Het nadeel is natuurlijk wel dat de koffie minder vers bij jou op de deurmat landt. Maar de smaak is er niet minder om.

Een ander voordeel van Moyee is dat ze meer keuzes qua smaakjes hebben. Ik kies doorgaans voor de Single, wederom een specialty koffie die lichter gebrand is. Mijn smaak gaat vooral uit naar bloemige koffies en in die categorie valt de Single prima. Maar als je van vollere en meer geroosterde smaken houdt, dan hebben ze ook nog de Double, Triple, Dark en de ultra-mega-superspeciale Micro-lot. Die laatste moet ik zelf ook nog eens proberen.

Moyee Coffee kost ongeveer hetzelfde als Wakuli. Voor €6-7 euro heb je 250 gr bonen en die kan je desgewenst ook in een abonnement laten gieten. Zo krijg je elke week, twee weken, maand een zak koffie geleverd. Let er wel op dat Moyee Coffee bij elke levering verzendkosten in rekening brengt. Daardoor wordt jouw wekelijkse zakje koffie €3,- duurder. Wakuli rekent geen verzendkosten.

Kopen doe je hier: Moyee Coffee

Meer keuze

Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer koffiebranders/koffieboeren die eerlijke zaken doen, maar deze twee springen er wat mij betreft bovenuit. Ze maken het makkelijk om jouw dagelijkse bakkie koffie een stuk beter te laten smaken terwijl de wereld er tegelijk een stukje beter van wordt. Een reden om nog een keer een pak Perla of Douwe Egberts te halen? Die heb ik niet meer.

Disclaimer

Deze aanbeveling komt van mij, en alleen van mij. Beide bedrijven hebben mij niet benaderd voor dit artikel, en ook sponsoren ze me op geen enkele wijze. Ik draag netjes mijn steentje bij aan een betere koffiewereld door zowel Wakuli als Moyee Coffee te betalen voor de producten die ze me leveren.