Deze Lagavulin whisky’s horen in jouw kast

Scroll this

Er zijn duizenden whisky’s om uit te kiezen. Maar er is er een verplicht: Lagavulin. We helpen je met je keuze en beperken tot de beste whisky die je moet hebben.

De wondere en vooral serieuze wereld van whisky’s is zo groot dat je al snel de flessen door het flessenbos niet meer ziet. Er zijn duizenden en duizenden merken met allemaal hun eigen smaakprofiel en eigen prijsklasse. En dan hebben we het nog niet eens gehad over verschil tussen whisky, whiskey en bourbon. Wees gerust, want daar gaan we deze keer niet op in. We houden het bij de beste whisky die je in je drankkast moet hebben: Lagavulin

We trappen gelijk af met de allerbeste. Niet alleen qua smaak, maar ook qua prijs-kwaliteitverhouding. Daar hoef je mijn woord niet voor te nemen, maar het zou wel verstandig zijn. Over welke whisky ik het hier heb? Dat kan er maar één zijn natuurlijk.

Lagavulin 16

1. Lagavulin 16

Yes, Lagavulin 16 is de beste whisky die jij in je drankkast moet hebben staan. Met een beetje speurwerk ben je er net geen 5 tientjes voor kwijt, voor de wat luiere shopper kost een fles ongeveer 6 tientjes. En dat is hij meer dan waard. De perfecte mix tussen rokerigheid (peat) en fruitige smaken gecombineerd met een uiterst lange en zachte afdronk. Klinkt goed toch? Dat is het ook. Als je maar geld hebt voor één nieuwe fles, dan kun je nu stoppen met lezen. Heb je geld voor een tweede? Lees dan vooral verder.

Lagavulin 8

Lagavulin 8

Nee, dat is geen grap, maar nog een fles Lagavulin. Een jonkie ook nog. Maar goed, dat hele verhaal van hoe ouder hoe beter is een fabeltje dat de whisky-stokers verzonnen hebben om meer poen uit je zakken te kloppen. Veel Lagavulin-fans zweren bij de jongere variant omdat hij op 48% wordt afgevuld. Dat zou de smaak ten goede komen.

Lagavulin 8 is de goedkopere en iets zwakkere versie van de 16. Misschien een goede keuze als je de krachtige smaken van de 16-jarige nog niet aandurft. Deze fles is eigenlijk altijd minder dan 5 tientjes. Dat betekent dat je hem al hebt in plaats van 10-12 Starbucks koffies. Nou, dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Lagavulin Distillers Edition

Lagavulin Distillers Edition

Ha! Weer een Lagavulin, het lijkt wel een advertentie, dit artikel. Helaas krijg ik geen cent of druppel drank van de destilleerder. De heren steken liever hun tijd in het maken van de Nectar of the Gods. En daarvan is (of moet ik zeggen ‘zijn’) deze editie(s) het beste dat ze kunnen produceren. De Lagavulin Distillers Edition is een jaarlijkse gelimiteerde uitgave die de makers als beste bestempelen.

Zo’n stempel gaat natuurlijk gepaard met een wat hoger prijskaartje. Voor een fles van deze godendrank ben je tussen de 80 en 100 euro kwijt. Pijnlijk voor de portemonnee, maar een aanwinst voor de drankkast. Smaken verschillen jaarlijks een tikkeltje, maar blijven dichtbij wat je van Lagavulin mag verwachten. Durf je de gok niet aan? Ga dan gewoon voor de 16.

+2 beste whisky’s

Dan die twee extra whisky’s die de top 3 niet wisten te halen. Daar zijn redenen voor. Denk hierbij aan verschrikkelijke slechte verkrijgbaarheid of monsterlijk hoge kosten. Maar gezien ik niet in jouw portemonnee kan kijken en ook niet weet wat voor schimmige whisky-connecties je hebt, leek het me het toch waard om ze even te benoemen. Here they come.

+1: Lagavulin 11 Offerman Edition

Een speciale uitgaven van Lagavulin speciaal geselecteerd door ambassadeur en #2 fan Nick Offerman. De acteur bekend van zijn rol als Ron Swanson uit Parks and Recreation figureert ook regelmatig in reclames van het whiskymerk. En de heren uit Schotland leek het leuk om Offerman een eigen vat uit te laten kiezen. Hij ging voor een vat gevuld met 11-jarige Lagavulin.

Lagavulin 11 Offerman Edition - Nick Offerman

Hoe dat smaakt? Geen idee, want buiten Amerika zijn de flessen amper te verkrijgen. Als je centen genoeg hebt, dan kan je er een uit Engeland laten overkomen voor €250,-. Of je dat ervoor overhebt is aan jou. (Mocht je een fles hebben, stuur even een proefflesje door, ik ben benieuwd).

+2 The Creative Whisky Islay 2008 (Lagavulin 6)

De laatste noemenswaardige whisky is niet per se een Lagavulin, maar eigenlijk wel. En een jonkie met maar 6 jaar uit. Dat wil niet zeggen dat het een milde jongen is, want met bijna 57% alcohol en een rokerigheid waar je vriendin misselijk van wordt (geen grap) is dit echt een monster van een whisky. Eén waarbij een druppeltje water niet misstaat.

Creative Whisky Company Islay 2008

Waarom deze niet in de top drie staat? Verkrijgbaarheid is lastig: er zijn maar 302 flessen afgevuld. Dat komt vooral omdat Creative Whisky Company maar een vat van Lagavulin wist los te weken. Iets wat niet vaak gebeurt overigens. En zo’n laag aantal flessen betekent een prijskaartje. Denk aan rond de 100 euro of meer.

Conclusie

Het is duidelijk dat Lagavulin niet aan je whiskyverzameling mag ontbreken. Of je deze 5 flessen allemaal moet aanschaffen? Waarschijnlijk niet. Je moet deze absolute top 3 (+2) beste whisky’s eigenlijk ook met een korreltje zout nemen. Smaken verschillen en ik ben fan van Lagavulin. Als jij liever een flesje Red Label in je kast zet mag dat ook, al ben je dan natuurlijk wel gelijk een mindere whisky-drinker. Want zo werkt dat in de wereld van dure dranken.