Red Wing Shoes kopen? Dit moet je weten over maatvoering, leersoorten en onderhoud

Scroll this

Een paar Red Wing Shoes schoenen kopen is niet zo makkelijk als je denkt. Gelukkig schieten we je te hulp. Dit zijn de dingen waar je rekening mee moet houden voordat je €300+ uitgeeft aan een paar schoenen.

Red Wing schoenen staan bekend om hun kwaliteit en tijdloze stijl. Het voordeel hiervan is dat je een paar schoenen van dit merk voor het leven koopt. Dat verantwoordt de hoge instapprijs van minimaal €300,-. Maar als je op het punt staat om zoveel geld aan een paar schoenen uit te geven, dan moet je damn sure zijn dat je een goed paar voor je voeten koopt. Als je er na een paar weken achterkomt dat je de verkeerde maat, breedte, fitting, soort, etc aan je voeten hebt, dan kom je flink bedrogen uit. En bij Red Wing Shoes is het makkelijker dan je denkt om de fout in te gaan.

De unieke Red Wing Shoes maatvoering

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de maatvoering is niet wat je van een tijdloos merk verwacht. Je zou namelijk denken dat ze na tientallen jaren productie de maat op de schoen wel in lijn zouden hebben met de grootte van je voet. Niets is minder waar. Een paar Red Wing schoenen koop je altijd minimaal een maat kleiner dan je normaal draagt. Dat geeft het merk ook zelf toe. Sterker nog, als je voor maatadvies bij Red Wing aanklopt krijg je een bestand dat je moet uitprinten, je voet op moet uitmeten en vervolgens een volledige maat vanaf moet trekken.

En zelfs dan gaat het nog niet helemaal lekker. In mijn geval scheelde het, na het uitvoeren van bovenstaande stappen, nog steeds een halve maat. Ik heb mijn Red Wing Moc Toe’s uiteindelijk anderhalve maat kleiner gekocht dan werd aangeraden. Waarom? Omdat ik, zonder de veters aan te trekken, nog steeds heen en weer kon in de schoen. Dat leek me geen goede optie, dus ben ik een half maatje kleiner gegaan. En daar heb ik geen spijt van. Ze zitten qua lengte als gegoten. Qua breedte inmiddels ook, maar dat is een ander verhaal.

Red Wing Iron Ranger

Als je op zoek bent naar Red Wing Iron Rangers en je veel afbeeldingen tegenkomt van lui met “clownsschoenen” onthoud dan dat deze mensen de schoenen simpelweg te groot hebben gekocht. Bij een te grote maat schoenen gaat de schoen namelijk aan de voorkant opkrullen omdat daar nooit iets in zit om het tegen te gaan. Volg je de tips in dit artikel, dan zullen de Iron Rangers bij jou niet als “clownsschoenen” zitten.

Stug leer en uitlopen

Zoals je weet lopen schoenen niet uit in de lengte, maar wel in de breedte. Dat is bij Red Wing wellicht extreem het geval. Het leer is bij aankoop zo stug dat je waarschijnlijk moeite gaat hebben om de boots aan je voeten te krijgen. Ook zul je het gevoel hebben dat ze te smal zijn, maar hier moet je echt voorbij kijken. Een beetje krap is goed, want dat loop je prima uit (al kost dat wel een paar maanden). Als je qua breedte echt niet in de schoen kan komen, dan moet je even verder vragen naar de EE breedtemaat (standaard is D). Deze staan niet standaard op websites te koop, maar ze zijn er wel.

Nog even terugkomend op het moeilijk in de schoenen komen door het stugge leer. De eerste paar keer dat ik mijn Red Wing 875’s aan probeerde te krijgen, was ik zeker 10 minuten bezig. Het leer is heel stug en de tong zit vast aan de rest van de schoen wat ervoor zorgt dat mijn voet met pijn en moeite in de schoen kwam. Het was zelfs zo erg dat ik ging twijfelen of ik wel echt de goede maat had. Maar ik heb geleerd dat ook dit stuk van de schoen soepeler wordt en daardoor uitloopt. Nu, na meer dan een jaar eigenaar te zijn van Moc Toes glijden de boots zonder problemen aan en uit.

Red Wing 875 Moc Toe

Onderhoud van Red Wing boots

Als je eindelijk de goede maat hebt gevonden en je meer dan €300 euro hebt overhandigd aan de verkoper, is het zaak om je investering goed te onderhouden. Red Wing Shoes staat er bekend om dat het hoge kwaliteit leer gebruikt dat zelfs zonder onderhoud jaren meegaat. Maar zonder onderhoud worden ze er niet echt mooier worden op. Jij wil natuurlijk goed voor de dag komen en daarom spuit je je schoenen na aankoop in met Red Wing Leather Protector. Is niet nodig, wel aan te raden. Je nieuwe boots kunnen out-of-the-box tegen een spatje vuil en water, maar wat extra bescherming kan nooit kwaad. Dit moet je ongeveer elk half jaar doen voor optimale bescherming.

Daarnaast vinden je Red Wings het af en toe fijn om een schoonmaakbeurt te krijgen. Daarvoor heb je speciale Foam Leather Cleaner van het merk. Dat goedje insmeren met een goede poetsbeurt doet wonderen. Maar daarmee ben je nog niet klaar. Je moet het leer wat voeden. Als je een beetje onderzoek doet zul je snel zien dat veel mensen hiervoor Mink Oil aanraden. Als je hiervoor kiest moet je er rekening mee houden dat deze olie je schoenen een tint donkerder maakt.

Red Wing Mink Oil vs Leather Conditioner

Ben je dus erg gehecht aan de Oro Legacy kleur van je Moc Toe’s, smeer er dan zeker Mink Oil op. Klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Het alternatief is namelijk Leather Conditioner van Red Wing. Deze doet in essentie hetzelfde voor het leer als Mink Oil, alleen maakt het je schoenen een volle tint donkerder. In theorie mag je verwachten dat je schoenen in exact dezelfde kleur uit de wasstraat komen, in de praktijk worden ze toch iets donkerder.

Dan nog één laatste tip: hou vol. Red Wings hebben langer nodig dan je denkt om in te lopen. Stug leer, hard voetbed en moeite met aantrekken behoren allemaal tot de verleden tijd als je een maand of drie op je nieuwe aanwinsten rondloopt. tegen die tijd heb je een eigen voetafdruk in de binnenzool gezet die jouw voet perfect ondersteund en daardoor ook like a glove aanvoelt. De schoen zal op dat moment ook rondom aan jouw voet zijn aangepast en het leer zal flink wat soepeler zijn, zeker op de punten waar het veel beweegt. Vanaf dat moment wil je waarschijnlijk nooit meer een ander merk boots. Let op, ik zeg boots, want voor een paar sneakers moet je toch echt nog steeds naar andere merken. Helaas…