Zo houd je de beste winter BBQ met vlees en whisky

Talisker

Scroll this

Je hebt wel eens in de kou staan barbecueën en je hebt ook wel eens een whiskytje gedronken. Maar wist je dat je die twee geweldig kunt combineren voor een epische winter bbq-ervaring?

Allereerst: als je nog nooit de barbecue hebt aangezet in de winter, dan mag je nu stoppen met lezen en verder gaan aan je broodje chocopasta zonder korstjes. Als je niet bang bent voor een beetje kou om een geweldig stuk vlees op tafel te krijgen, dan ben je van harte welkom bij deze tips om je ervaring tijdens het op kolen grillen van vlees nog beter te maken.

Maar beter nog, ik heb wat ongewone recepten met vlees en whisky voor je. En nee, dan doel ik niet op gerechten waarbij je actief bezig moet zijn met de barbecue, maar meer fire-and-forget recepten.

Pulled Beef met whisky

Neem bijvoorbeeld pulled beef met whisky. Hiervoor moet je even uitrekenen hoeveel kilo vlees elk van je gasten eet en vervolgens een stuk rundernek/borst halen bij de slager van dat gewicht. Kies een niet al te rokerige whisky voor dit gerecht, want die smaak haal je al van de barbecue. Een Cardhu is bijvoorbeeld perfect.

Het mooie aan dat vlees is dat het redelijk vet, maar ook taffestaai is. Die combinatie betekent doorgaans een geweldige smaak. Het vereist ook dat je de homp vlees low en slow moet garen. Dat betekent dat je je barbecue niet warmer dan 125 graden en niet kouder dan 100 graden celsius laat worden gedurende gemiddeld 8 uur. Perfect voor de winter bbq, want je zit het grootste gedeelte van die 8 uur binnen.

Je homp rundernek/borst begin je al voor te bereiden een week voordat je in de kou gaat staan barbecuen. Ok, nu haak je af. Snap ik. Geen hond wil een week wachten op zijn stuk vlees, daarom gaan we nu de kantjes er vanaf lopen. Iets minder smaak, maar toch een goed resultaat.

Je neemt je vleesspuit vult hem met whisky en spuit de homp vlees vol. Een bijkomend voordeel van de whisky is dat de alcohol helpt om de taaie structuur in het vlees af te breken.

Vervolgens maak je een rub van 2 delen gebroken peperbollen, 1 deel grof zeezout en 1/3 deel knoflookpoeder. Daarmee smeer je het stuk vlees in. Nu is hij klaar voor de bbq.

Beef met peperrub voor de winter bbq
Luis Santoyo/Unsplash

Ook hier ga je een beetje valsspelen door de homp vlees na twee uur low en slow in te wikkelen in aluminiumfolie. Hierin leg je eerst wat blokjes roomboter en voeg je nog wat water en/of whisky toe om het stuk rond als het ware te stoven. Vervolgens laat je het geheel doorgaren tot het ongeveer 94 graden interne temperatuur meet. Dan mag ie eraf en mag je na een uurtje rusten je pulled beef uit elkaar trekken.

TIP: Geen zin om buiten te staan, dan kan je er ook voor kiezen om na het inpakken, het stuk vlees verder te laten garen in je oven.

Serveren op een bolletje met een lekker sausje naar keuze, of met wat een gepofte aardappel en wat gegrilde wintergroentes. Natuurlijk ook van de barbecue.

Schotse dronken zalm

Geen zin of tijd om heel lang bezig te gaan met een homp dode koe voor de winter bbq? Dan is dit een episch alternatief dat binnen een half uurtje tot een uurtje klaar is.

Je hebt hiervoor een stuk rauwe zalm, een goede whisky, maple syrup, goeie sojasaus, bruine suiker en een sinaasappel nodig. Van de whisky, in dit geval een Talisker (past zo lekker, want hun slogan is ‘made by the sea’), neem je eerst een proevertje voordat je hem opzij zet en het sap van een halve sinaasappel in een kommetje perst. Daar doe je ruwweg evenveel maple syrup, twee theelepels bruine suiker en een scheut sojasaus en een shot whisky bij. Dat goedje roer je door elkaar. Je hebt je marinade/rub.

Zalm op ijs, klaar voor de winter bbq
Luis Santoyo/Unsplash

De zalm prepareer je door hem in te smeren in de rub en in een zakje in de koelkast te leggen. Bij voorkeur een dag van te voren, maar het mag ook wat korter dan dat. Terwijl je de barbecue opstookt bijvoorbeeld.

Je barbecue stook je op tot ongeveer 100–125 graden. Als hij stabiel daarop blijft hangen, gooi je een blok eikenhout op de kolen. 10 minuten later kan de vis erop. Je zet het bakje rub ook op de barbecue. Vervolgens check je elke 10–15 minuten hoe de rub op de vis opdroogt en smeer je hem nogmaals in. Dit totdat de vis gaar is. De gaarheid laat ik aan jou. De een eet het liever nagenoeg rauw, de ander, zoals ik, goed gaar.

Serveren met gegrilde groente en wat gebakken aardappeltjes en je kunt niks meer fout doen bij je gasten.

Scottish Chocolate

Als toetje, en om op te warmen na de winter bbq, heb je wel iets alcoholisch verdient. Nee, geen pure shot whisky, dat zou te makkelijk zijn. En ook geen Irish Coffee, want het is ondertussen een uur of 8 ’s avonds en dat betekent dat je geen cafeïne meer mag. Daarom een alternatief: Scottish Chocolate.

Lagavulin 16 voor na de winter bbq
Dylan de Jonge/Unsplash

Dit is even simpel als het klinkt. Schenk 2 centiliter van je whisky naar keuze (ik raad Lagavulin aan) in een mok. Terwijl je dat opdrinkt, warm je ongeveer 250 ml melk op en roer je hier 1 eetlepel cacao en een theelepel poedersuiker doorheen. Voordat het begint te koken haal je het van het vuur. Je mond verbranden hoeft nou ook weer niet.

Schenk opnieuw 2 centiliter whisky naar keuze in de mok en giet vervolgens de hete chocolademelk er overheen. Roeren hoeft niet, maar aftoppen met slagroom wel.

Genieten met vrienden en familie

Whisky en goed vlees zorgen voor een goed begin van een winter bbq, maar het draait uiteindelijk om het gezellig doen en samen genieten met degene die je uit hebt genodigd. Schenk daarom nog een extra dram Lagavulin 12 Special Release Lions Fire in, snij een stukje extra oude kaas en zet wat blokjes pure chocolade op tafel en laat de sterke verhalen maar komen. Slàinte!