Hoop bewijst: bier en vodka gaan goed samen

Scroll this

Duits bier met Poolse vodka mengen. Het klinkt als een recept voor een verschrikkelijk smerig drankje, maar niets is minder waar. En dat bewijst brouwerij Hoop uit Zaandijk met hun Sweet Spring Bock. Hun klassieke Maibock gemengd met Zubrovka Bison Grass vodka is verdomde smakelijk.

Laten we eerste even kijken naar wat receptenschrijver Derek Walsh van Hoop bij elkaar heeft gegooid. Hij nam het klassieke recept van vijf Duitse moutsoorten en drie Duitse hopsoorten en stuurde dit naar hoofdbrouwer Pierre-Yves Lavoie om een maibock mee te brouwen. Nadat dit bier uit de vergistingstanks en door de keuring kwam, heeft het team bij de brouwerij meerdere smaakvolle toevoegingen getest. Hierbij werd voornamelijk gekeken naar kruidensoorten, maar bij puur toeval dacht Derek dat het wellicht lekker was om wat Vodka erbij te gooien. Hij had nog een fles thuis staan, nam deze mee naar de brouwerij en druppelde wat van de sterke drank bij het bier. En dat werkte! Het was voornamelijk te danken aan de Polen die het ooit een goed idee vonden om veenreukgras (oftewel Bizon Grass) door hun vodka te mengen.

Door te toevallige ontdekking is dus een van de seizoensbieren van Brouwerij Hoop tot stand gekomen. En je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je na een flesje van dit goudkleurige biertje dronken bent, want de hoeveelheid vodka in het bier is niet heel hoog. Het totale alcoholpercentage komt dan ook uit op een nette 6.6%. Bestellen? Doe je HIERRRR niet meer.

Ben je meer een pilsdrinker, dan hebben we ook nog wat leuks voor je. Metallica ging een samenwerking met brouwerij Stone aan. Het resultaat van die samenwerking is Enter Night Pilsner, een biertje dat altijd en overal gedronken kan worden (mits er Enter Sandman op de achtergrond gedraaid wordt natuurlijk).