Brewdog OverWorks zuurbier dat jij ook lust

Scroll this

Zuurbier is wellicht het summum van wat de bierwereld op dit moment wil. Logisch dat Brewdog er ook op inspringt. Dit doen ze met de nieuwe brouwerij OverWorks die stiekem alweer twee jaar bestaat. De eerste OverWorks-bieren zijn pas sinds kort te verkrijgen, en vanaf afgelopen donderdag ook in Nederland. Toen werd OverWorks officieel hier geïntroduceerd en ik was erbij om te checken of Brewdog ook zuurbier kan maken.

Na een van de slechtste Hamburgers in Amsterdam weggewerkt te hebben, stapte ik proeflokaal In De Wildeman binnen. Daar was Richard Killcullen, hoofdbrouwer van OverWorks (ex-brouwer van brouwerij Wicked Weed), net bezig om op een krukje te klimmen om vervolgens kort te vertellen over de nieuwe Brewdog-brouwerij. Hij legde uit dat zijn project twee jaar geleden begon en er nu eindelijk bieren verschijnen waar hij heel erg trots op is (kom ik later op terug). Hij vertelde dat er een flinke zoektocht geweest was naar de beste gistsoorten, en smaken die daarmee gepaard gaan, alsook de het testen van het fermentatieproces. Daarbij stuitte ze zelfs op een eigen mix tussen gist en melkzuur: Cher Ami.

Brewdog Overworks

Funk V Punk

Voordat Richard helemaal de diepte indook met zijn verhaal, stelde hij voor om gewoon eens te proeven waar hij het over had. Geheel toevallig had hij daarvoor een goed gevuld biervat meegenomen dat hij gratis wilde uitschenken. Iedereen kreeg een glaasje Funk V Punk, een licht zurige versie van de bekende Brewdog Punk IPA. Naast dat ik hem wel lekker vond, was ik er niet door weggeblazen. Overigens niet heel gek, want het is een beetje het basisbier van Overworks. Dat wil je niet zo zuur maken dat niemand het meer lust.

Brewdog Overworks Funk V Punk

Dat was de Cosmic Raspberry Crush bijna wel. Mijn absolute favoriet van de line-up van de avond. Al ben ik daarvoor iets bevooroordeeld, want ik bent een sucker voor frambozenzuurbiertjes. De Cosmic Raspberry Crush is een genadeloze klap vol zuur fruit in je gezicht. Lekker dik van body en extreem vol van smaak. De eerste slok trekt alle spieren in je gezicht samen, maar als je die stuiptrekking hebt overleefd en je neemt nog een slok, is de overdadige zuurheid er vanaf en kan het genieten echt beginnen. Natuurlijk vroeg ik Richard hoeveel frambozen hij gebruikt om dit bier te maken, want het is alom bekend dat er flink wat van nodig is om de fruitsmaak goed in het bier te krijgen. Ik schok een beetje van het antwoord. De hoofdbrouwer vertelde dat er ruim 750 gram frambozen per liter bier nodig zijn.

Lavendel

In het gesprekje met Killcullen vroeg ik hem ook nog op welk bier hijzelf het trotst was. Hij moest daar toch even over nadenken, want het zijn allemaal een beetje zijn kindjes. Maar na even twijfelen wees hij naar het enige bier dat ik eigenlijk wilde overslaan: Electric Blue, een zuurbier met lavendel. Ik ben groot vijand van de smerig geurende bloemetjes. Maar goed, held als ik ben besloot ik er toch een te bestellen. Richard had gelijk toen hij zei dat het absoluut niet het bier is dat je verwacht. De OverWorks Electric Blue is een zuurbier met hoofdzakelijk blauwe bessen, maar die bleven een beetje achter qua smaak. Het klinkt misschien stom, maar ik had het idee dat het eerder een soort zurig speculaasbiertje was. En dan niet op een slechte manier, maar op een heerlijke manier. Het glas was eerder leeg dan gedacht.

Een andere topper was ook de Bedrock Red, een zuurbier met rood fruit en citroen dat in een foeder heeft liggen rijpen. Waar de Cosmic Raspberry Crush een klap in je gezicht is, is de Bedrock Red een zacht tapijtje van licht yoghurtzuur met een heerlijke ondertoon van rood fruit. Wederom een glas dat vrij snel leeg was.

Na een stuk of wat bieren geproefd te hebben was het tijd om gedag te zwaaien naar de mensen bij deze geslaagde lancering. Het maagzuur begon toch ietwat teveel op te spelen. Dat komt volgens vrienden door mijn niet op zuurbier getrainde maag. Gelukkig biedt de site Brewdog de oplossing om dit probleem aan te pakken, want daar zijn de bieren van OverWorks allemaal te bestellen. Nu alleen nog kiezen welke, of zal ik ze gewoon allemaal doen?

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.